Институциите у нас с мерки срещу китайския коронавирус

14:15, 27 яну 20 25 2641 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Оперативна работна група към Министерството на здравеопазването ще се занимава с всички мерки срещу китайския короновирус. Към нея ще се включат и служители от Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Министерство на външните работи. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг във връзка с мерките срещу разпространението на вируса у нас, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Директорът на Инфекциозната болница проф. Татяна Червенякова обяви, че няма данни за пациенти с коронавирус в страната и добави, че е направена необходимата организация, ако има такива рискови пациенти, те могат да бъдат изолирани.

Доц. Кунчев обясни, че смъртността от коронавирусът засега е около 10% и добави, че е много вероятно разпространението му да се самоограничи, но на този етап това никой не може със сигурност да го предрече.

Той уточни, че към момента предаването на вируса от човек на човек е доказано, но е трудноосъществимо - досега няма случай някой да е пътувал в самолет с болен и да се е разболял или някой, който е работил в офис с болен, да се е разболял. Има случаи на хора, гледали болни вкъщи, както и на медицински работници, които са имали много близък ежедневен контакт и досег до телесни течности на заболели. Ето защо мерките към момента са насочени при откриването на вируса, да се спазват хигиенните мерки в лечебните заведения, за да не се допусне вътреболнично заразяване.

"Рисковото е той да не придобие качества на по-висока патогенност и по-лесно предаване от човек на човек", посочи специалистът

По думите му възможността за разпространение на вируса е силно намалена заради строгите мерки от страна на китайското правителство. Доц. Кунчев обясни, че това е третият коронавирус, с който светът се сблъсква. Той посочи, че Азия е благоприятна среда за създаване на нови щамове и вируси заради големият брой и концентрация на хора и животни, както и високите температури.

Много се неизвестните - не се знае как точно се предава вирусът, нито точният му първоизточник.

По време на брифинга стана ясно, че оценката на Европейския център за контрол на заболяванията е, че разпространението на вируса е много вероятно, като опасността за Европа е средна. Прилаганите засега мерки обаче са достатъчни.

Термокамерите не могат да предотратят разпространението на грипа - мярката е приложима и ще се използва, но нито е най-важната, нито най-успешната. 

Коронавирусът продължава да взима жертви

"Поръчани са реактиви, които чакаме да дойдат до седмици. Става дума за реактиви, които да ни покажат заболяването", обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че вирусологичното изследване за доказване на болест с коронавирус може да се докаже само при тежко болен човек, а материали ще могат да се изпращат само с лекари от интензивно отделение.

"Всички епидемични мерки са същите като при грип - маски, дезинфектантни кърпички, спирт... За сега лечение за коронавирусите няма. Те са може би най-честите през зимния период. Опасни са вирусите и бактериите, които живеят при животните и се прехвърлят към хората чрез мутация. За това има много смъртни случаи при хората", заяви той.

Бил Гейтс дарява 10 млн. долара за борба с коронавируса

Междувременно от Министерство на външнит работи обявиха, че към момента няма данни за засегнати български граждани от новия коронавирус (2019-nCov) в Китай. 

Българското посолство в Пекин е в постоянен контакт с тримата наши сънародници в град Ухан като се обсъждат варианти за тяхното извеждане.

Китайските власти препоръчват чуждестранните граждани да не напускат страната. По актуални данни (от 20 януари 2020 г.) на Националната администрация за миграция на Китайската народна република през 2019 г. българите в континентален Китай (без САР Хонконг, САР Макао и Тайван) са общо 373 души, от които 195 работещи и 134 учащи. Най-много българи има в градовете Шанхай и Пекин, както и в провинция Дзянсу. 

Планираният за 8 февруари концерт на Ансамбъл за традиционна китайска музика в Пловдив се отменя.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама