Денят накратко - 27 януари

19:00, 27 яну 20 25 2949 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

МВнР търси варианти за извеждане на българи от огнището на коронавируса в Китай - град Ухан, оперативна група към МЗ пък ще прилага мерки срещу навлизането на епидемията в България. Сградата на МРРБ пък беше щурмувана от протестиращи, искащи оставката на правителството, а Иван Гешев погна и президента за наказателната му отговорност. Прочетете още за тези и още новини:

***

България и коронавирусът

Властите ни в Пекин са в постоянен контакт с трима наши сънародници в китайския град Ухан - огнището, откъдето се разпространи новия коронавирус. Обсъждат се варианти за тяхното извеждане, макар местните власти да не препоръчват това.

Към момента няма данни за засегнати български граждани от новия коронавирус, съобщиха от МВнР.

Няма данни за пациенти с коронавирус и в България. Извършена е необходимата организация, ако има такива рискови пациенти, те могат да бъдат изолирани. Оперативна работна група към Министерството на здравеопазването ще се занимава с всички мерки срещу китайския короновирус у нас. Към нея ще се включат и служители от МВР, ДАНС и МВнР.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев уточни, че към момента предаването на вируса от човек на човек е доказано, но е трудноосъществимо - досега няма случай някой да е пътувал в самолет с болен и да се е разболял или някой, който е работил в офис с болен, да се е разболял. Ето защо мерките към момента са насочени при откриването на вируса, да се спазват хигиенните мерки в лечебните заведения, за да не се допусне вътреболнично заразяване.

Оценката на Европейския център за контрол на заболяванията е, че разпространението на вируса е много вероятно, като опасността за Европа е средна. Прилаганите засега мерки обаче са достатъчни.

В Китай властите отпуснаха близо 9 млрд. долара за борба срещу разпространението на коронавируса. Броят на починалите от вируса достигна 81 души, заразените са над 2700. Правителството реши да удължи ваканцията по случай лунната Нова година, а много компании спряха работа или наредиха на служителите си да работят от вкъщи.

Извън Китай заразените са - в САЩ петима (всички, пътували до Ухан), петима в Австралия (също били в Ухан и в Китай), в Малайзия заразените са четирима, в Сингапур - също четирима. Три случая на коронавирус бяха регистрирани във Франция. В Япония има три случая, като страната изтегли гражданите си от Ухан. В Тайван бяха регистрирани три случая, в Южна Корея - три, във Виетнам - два, в Непал - един.

***

В хватката на грипа

Нови градове бяха обхванати от грипната епидемия. Учениците спират да ходят на училище от днес в Ямбол, а от утре - във Варна, Пловдив, Смолян и три общини в Добрич. Грипна епидемия беше обявена в Пазарджишка област. 

Грипна епидемия вече има в областите София, Велико Търново, Хасково, Ловеч, Кърджали, Бургас, както и на територията на общините Благоевград, Монтана, Асеновград, Гоце Делчев, Дупница, Сатовча, Гърмен, Хаджидимово, Луковит, Севлиево, Трявна и Дряново.

***

Гешев погна Радев

Главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд задължително тълкуване на разпоредбата от Конституцията, която гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Според закона те също така не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

От Конституционния съд побързаха да се заемат с казуса. Според прокуратурата потребност от тълкуване е налице, за да се избегне противоречиво прилагане на разпоредбата и да се избегнат злоупотреби.

Няколко часа по-късно от „Дондуков“ 2 излязоха с лаконична позиция - „само Конституционният съд може да тълкува Конституцията“.

***

За водата на Перник

Жители на Перник и членове на партия "Възраждане" се опитаха да щурмуват сградата на МРРБ с искане за оставка на правителството, но полицията ги спря с помощта на лютив спрей. При опита за нахлуване пострадаха двама служители на реда, а 40 души бяха обгазени.

В същото време в следствието на Спецпрокуратурата в София е задържан бившият управител на ВиК-Перник Иван Витанов. Според прокуратурата той умишлено не е положил достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник и на водата за питейно- битови нужди от яз. “Студена“.

С обвинение за длъжностно престъпление е временно изпълняващият длъжността кмет на община Перник през 2019 г. Севделина Ковачева. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък провери пречиствателната станция за питейни води "Бистрица“. Няма опасност столицата да остане без вода, изтъкна кметицата. Според нея политическите лица, които плашат обществото, се заиграват с темата с цел да трупат партийни дивиденти. Ако се стигне до някаква авария или до нещо, което е непредвидено, във всеки един момент водата за Перник може да бъде спряна или подаването ѝ намалено, изтъкна столичният кмет.

Фандъкова се надява спасителният план на държавата за Перник утре да бъде подкрепен на извънредното заседание на Столичния общински съвет.

***

Инцидент в ДАНС

55-годишен мъж се самоуби в сградата на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Той е носил пистолет със заличени номера, и два пълнителя с патрони.

Самоличността му не е известна, като най-вероятно е влязъл в сградата като посетител. Според източници на БНР самоубилият се е член на партия "Български национален съюз". Проверява се версията за опит за нападение над служители от Държавна агенция „Национална сигурност“. 

***

Арест на украинец в България

В България задържаха ключов заподозрян, обвинен в организирането на нападение със сярна киселина срещу украинската активистка Катерина Хандзюк.

Олексий Москаленко (Левин) е бил задържан по време на операция с участието на полицията в България и представители както на украинската Главна прокуратура, така и на СБУ (Службата за сигурност на Украйна). Сега се изисква екстрадицията на Левин в Украйна.

Това се случва повече от година, след като той избягал от арест за убийството на Катерина Хандзюк, известна с жестоката си критика срещу корупцията, особено сред полицията в град Херсон.

***

Футболните фенове готови за протести

Фенската организация "Ултрас Левски" подкрепи ръководството и заяви готовност за протести. Според тях настоящото ръководство дава финансова стабилност и прозрачност, както и ясен произход на средствата, които влизат в клуба. Стартира и кампания „Долу ръцете от „Левски!“, с която призовават привържаниците за „излизане от летаргията и изразяване на позицията им“.

В същото време фенклубът на "Локо" Пловдив настоя за спешна среща с Бойко Борисов. Привържениците на "черно-белите" не са доволни от това, че държавата е готова да дострои стадион "Христо Ботев", а за стадион "Локомотив" не са предвидени средства.

***

Светът почита Коби Брайънт

Спортисти, политици, артисти, звезди от шоу бизнеса изразиха скръбта и почитта си към баскетболната легенда Коби Брайънт, който загина заедно с дъщеря си при самолетна катастрофа. Минута мълчание прекъсна много баскетболни срещи в САЩ, наградите "Грами" също минаха под знака на трагичния инцидент.

41-годишният Брайънт е пътувал с частния си хеликоптер към баскетболен мач, в който дъщеря му е трябвало да играе, когато машината се е разбила заради лоша видимост в района и е избухнала в пламъци. С тях загинаха още седем други пътници.

Полицията помоли хората да стоят настрана от мястото на катастрофата, за да не пречат на разследването, макар че хиляди фенове на загиналата звезда се насочиха към лобното му място, носейки цветя, баскетболни топки и негови снимки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама