Неадекватен мъж нападна екип на Спешна помощ

20:05, 27 яну 20 25 2674 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Агресивен мъж в неадекватно състояние нападна екип на спешна помощ в София и дори изпочупи инвентар в линейката, съобщава Нова телевизия. 

Въпреки това, медиците са успели да му помогнат и да го откарат в болница за лечение. С разписването на новия рамков договор обаче, медиците ще имат право да отказват помощ на агресивни пациенти.

Брутална агресия в Окръжна болница, лекарка е в реанимация 

Всяка година в страната се регистрират близо 400 случая на насилие над медици от Спешна помощ. В Координационния център в София, снощи в 21.30 ч., е получен пореден сигнал за мъж в неадекватно състояние, който впоследствие е нападнал екипа.

Късно снощи екип на Спешна помощ се отзовава по сигнал в квартал "Гоце Делчев". Съобщено е за 35-годишен мъж, който има нужда от лекарска помощ, след получена фрактура на ръката. По неясни причини обаче мъжът изсипва цялата си агресия върху дежурния екип.

Видимо неадекватен, той псува, заплашва и чупи апаратура в линейката. Откаран е в болница, а случаят влиза в поредната статистика - всеки ден в страната поне по един екип е нападнат от агресивни пациенти.

Медицинските специалисти излизат на пети национален протест

За да защитят лекарите, в разписания вече Рамков договор се посочва – ако лице нападне екип, или накърни достойнството на лекар, може да му бъде отказана помощ, но това при положение, че случаят не е животозастрашаващ. Здравни експерти обаче описаха текста като напълно безсмислен, тъй като на практика всеки случай може да се счита за спешен.

"Ние нямаме право да оставим неадекватен пациент, независимо в каква ситуация се намираме. Това може да е човек с хипоглекимия, може да е с кръвоизлив в мозъка. Ако ние си тръгнем в този момент, този човек може да се обърне срещу близките си, или да нарани себе си", каза председателят на Националната асоциация на работещите в спешна помощ д-р Десислава Кателиева.

Решението според тях е в това да има по-добра координация с полицията и обещаните преди повече от 6 години паник бутони най-накрая да бъдат осигурени. Случаите на агресия в София са поне 40 на година.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама