Адв. Михаил Екимджиев: Върху президента не може да бъде упражняван натиск

09:16, 28 яну 20 / Политика 25 2247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Това е едно профилактиране на президента, държавният глава да бъде държан на къса каишка с проверки, с разследвания, за да забрави за идеите си за промени в Конституцията и ограничаване на правомощията на главния прокурор. Това коментира по bTV адвокат Михаил Екимджиев.

Вчера главният прокурор отправи питане към съда - какво е "държавна измяна" и кога може да се разследва държавния глава. Шест питания за имунитета на държавния глава отправя обвинител номер едно към Конституционния съд.

„Въпросите са налепи, защото голяма част от тях имат отговор в Конституцията. Според мен това искане е процедурно недопустимо – не може абстрактно да бъде питан Конституционния съд да тълкува Конституцията без да има конкретен казус“, посочи още адвокатът.

Според него по време на мандата на президента не може под никаква форма върху държавния глава да бъде упражняван натиск – нито под формата на проверки, нито на каквито и да било разследвания.

"Смисълът е да се запази интегритета на държавния глава, неговата независимост, да не виси над него някакъв дамоклев меч от страна на прокуратурата", отбеляза още Михаил Екимджиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама