Управителят на БНБ: Няма да има промяна във Валутния борд и фиксирания курс

11:15, 28 яну 20 25 2665 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България няма да отменя Валутния борд и да променя фиксирания курс на еврото. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по повод появилите се твърдения, че заради присъединяването към ERM II страната ни трябва да направи тази решителна крачка, предаде БГНЕС.

„Ние се намираме във финалната права по преговорите за присъединяването и до участие в еврозоната. Това е позиция на правителството. Тази тема трета година никога не е поставяна и по време на разговорите с европейските финансови институции“, каза Димитър Радев.

„Промените се правят по единствения възможен начин – през българския парламент. България ще влезе в еврозоната с този курс и левът ще отпадне, когато влезе еврото“, категоричен бе финансовият министър Владислав Горанов.

Има ли риск за валутния борд?

"Наричаме се европейско семейство. Във всяко семейство е много важно и двамата да знаят какво имат в портфейла. Какви са доходите и как се харчи", коментира премиерът Борисов. 

"С правителството и БНБ полагаме всички усилия в края на април по възможност да влезем в чакалнята на еврозоната и Банковия съюз. Това гарантира, че повече няма да падат банки, няма да се поставяме под риск непрекъснато. Ще участваме във взимането на решения", заяви той. 

До април се очаква България да влезе в "чакалнята на еврозоната"

"Няма да се повишават цените. Ще влизаме там в курса, в който сме днес. Валутният борд няма да пада", категоричен бе Борисов. 

"България ще влезе с този валутен курс и действащ Валутен борд. Ако някой постави под въпрос действащият валутен курс, България няма да влезе", заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Темата за отмяната на Валутния борд и фиксирания курс се появи, след като на сайта на БНБ се появи информация, че депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова внася законодателни промени в Закона за БНБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама