Разводът между Великобритания и ЕС става факт

06:50, 31 яну 20 / Свят 25 2854 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След 47 години членство в Европейския съюз и 1317 дни след спорния референдум през юни 2016 г. тази вечер в 23 ч. местно време Великобритания казва официално "Сбогом" на Обединената общност.

Поддръжниците на излизането от Европейския съюз ще празнуват с голямо парти на площада пред парламента, където са статуите на 12 държавници и известни личности като Уинстън Чърчил, Нелсън Мандела, Ейбрахам Линкълн. "Даунинг стрийт" 10, където се помещава премиерския офис, както и останалите правителствени сгради, ще бъдат осветени от червено, бяло и синьо.

Освен това върху сградата на "Даунинг стрийт" 10 ще бъде прожектиран часовник, който ще отчита с обратно броене времето до 11 ч. вечерта, когато разводът ще стане факт. Премиерът Борис Джонсън пък ще отправи официално послание до британците.

Биг Бен обаче няма да прозвучи, както искаха привържениците на Brexit (заради ремонта на кулата му часовникът бие само два пъти в годината - на Нова година и в Деня на примирието). Събитието ще се отбележи и с възпоменателна монета от 50 пенса.

С напускането на 66 милиона граждани населението на ЕС ще се понижи до около 446 милиона. Територията му ще намалее с 5,5 на сто. Ако някога Великобритания реши да се върне, ще трябва да премине през обичайната процедура за присъединяване.

Въпреки тържественото напускане, Лондон ще продължи да спазва законодателството на Брюксел през следващите 11 месеца, които са преходен период. Тоест ежедневните връзки се запазват докато траят преговорите за бъдещите отношения до края на 2020 година. Някои практически промени обаче ще се случат още преди това, предаде БТА.

В Брюксел и Страсбург вече са свалени всички знамена на Великобритания. В заседанията на Европейския парламент вече няма да участва нито един от 73-те британски евродепутати, които бяха избрани през май. 46 от местата ще бъдат запазени за бъдещи държави-членки, а 27 ще бъдат преразпределени. Лондон вече няма да може да предлага кандидат за еврокомисар. Британският премиер вече няма да бъде канен на европейските срещи на високо равнище и членовете на правителството няма да участват в министерските срещи.

Като граждани на страна извън блока, британците няма да могат да се кандидатират за чиновнически постове в Брюксел. Много от тях обаче са придобили второ гражданство, за да могат да останат. В замяна на това Великобритания, която е вторият най-голям нетен вносител в бюджета на ЕС след Германия, ще продължи да плаща до края на преходния период.

Около 1,2 милиона британски граждани живеят в страни от ЕС, предимно в Испания, Ирландия, Франция, Германия и Италия, по данни на ООН. Според британската статистическа служба във Великобритания живеят 2,9 милиона граждани на 27-те държави от ЕС, които се равняват на около 4,6 на сто от населението на страната. По силата на споразумението за напускане, емигрантите, живеещи от двете страни на Ламанша, ще запазят всички права за пребиваване и работа в приемните държави до края на преходния период.

Живеещите във Великобритания европейски граждани трябва да се регистрират, за да се възползват от тези права. За британците, живеещи в ЕС, процедурите варират в различните страни. Правото на свободно движение ще се прилага до края на декември тази година. Подробностите за реципрочните права ще бъдат договорени след Brexit.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама