Прокуратурата подозира, че президентът е осуетил проверка срещу съпругата си (ЗАПИСИ)

16:26, 28 яну 20 / Политика 25 6013 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокуратурата подозира, че президентът Румен Радев е участвал в осуетяването на проверка на КПКОНПИ срещу съпругата си Десислава Радева. Това стана ясно от материали, оповестени от Специализираната прокуратура, които поясняват мотивите на главния прокурор да пита Конституционния съд за имунитета на държавния глава.

Гешев погна и президента за наказателната му отговорност

До тези изводи прокуратурата е стигнала по време на разследване срещу служители в Министерството на отбраната за престъпления с цел имотна облага в периода от май 2017 г. до момента. Част от доказателствата по досъдебното производство са събрани чрез използването на специални разузнавателни средства спрямо командира на ВВС ген.- майор Цанко Стойков.

В първия разговор от 23 април миналата година участва „неустановен с категоричност мъж, който вероятно е президентът на републиката Румен Радев“, който говори с началника на ВВС. Двамата обсъждат проверка на КОНПИ „за назначаването на Деси“ (според прокуратурата – настоящата съпруга на президента Десислава Радева) като пиар на ВВС.

Именно от телефонни разговори на ген.-майор Стойков държавното обвинение е стигнало до извода, че има обосновано предположение, че президентът е извършил престъпление. Прокуратурата смята, че Румен Радев е съпричастен към укриването на документи за Десислава Радева, които са осуетили вероятна проверка на КПКОНПИ срещу нея. Досъдебното производство обаче е спряно преди дни, тъй като по Конституция президентът не може да бъде разследван.

Следват два други разговора, които Стойков води с негови служители, в които се обсъжда как да се подходи по отношение на проверката.

Президентът очаква Гешев да прояви старание в реалната борба с корупцията

Припомняме, че миналата година Антикорупционната комисия извърши проверка дали Румен Радев е бил в конфликт на интереси, назначавайки бъдещата си съпруга за пиар на ВВС, докато той е бил техен командир. Разследването тръгна по сигнал, че Десислава Радева, тогава Генчева, е заемала две щатни длъжности във ВВС. Първо е назначена да отговаря за финансите, от ген.- майор Константин Попов, а после е преназначена и като пиар от Радев, въпреки че цивилно лице не може да заема този пост. Комисията провери и дали от ВВС е плащан наем на жилище, в което двамата са живели без сключен брак, но и по двете точки не откри нарушения.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама