Протестиращи искаха оставката на правителството

17:29, 29 яну 20 / Общество 25 14668 Даяна Дюлгерова

публикувана 12.35/обновена 14.54 

Протестиращи искаха оставката на правителството. Недоволството тръгна от сградата на Народното събрание и блокира бул. "Цар Освободител". Шествието премина и през Министерски съвет. За няколко часа бе затворено и движението в района на "Орлов мост". 

Това е второто шествие от последните дни срещу кабинета на Борисов. В понеделник недоволни граждани се възпротивиха срещу мерките на държавата за справяне с водната криза. Протестиращите се опитаха да щурмуват сградата на МРРБ. Към ведомството летяха бутилки от минерална вода и кенчета. При сблъсъците пострадаха двама полицейски служители.

Към протестиращите се присъединиха и от БСП, а лидерът Корнелия Нинова написа в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" че: "Истинският вот на недоверие се състоя извън парламента. Исканията на хората са справедливи. Ние ги подкрепяме. Нека всички недоволни да се обединим и продължим".

Щурм, лютив спрей и искане за оставки пред МРРБ

снимка: Бебо Халваджиян 

Първо в ТОПНОВИНИ: Хотелиери и ресторантьори на протест пред парламента

Пред парламента протестираха и представители на хотелиерския и ресторантьорския бранш. Вчера те проведоха среща с ръководството на Министерството на финансите и получиха уверение, че въвеждането на спорната Наредба Н-18 за касовите апарати ще бъде отложена за след 6 месеца. Въпреки споразумението обаче, те излязоха на улицата.

снимка: Георги Бухлев 

Малко по-късно от Асоциацията на заведенията обявиха, че протестът им е бил яхнат политически. Председателят на асоциацията Ричард Алибегов поясни, че не са успели да се разберат с финансовото министерство за намаляване на ставката на ДДС-то. „Затова една част от хората остават недоволни. Казват, че София не е България, не могат да плащат, тези данъци ги убиват”. 
„Проблемът на днешния протест е, че има някакви партийки, които се припознават в нашия протест. Малкият и средният бизнес не иска оставки, иска промени”, коментира Алибегов. 

Отменя се националният протест на хотелиери и ресторантьори

Главният прокурор Иван Гешев също коментира протестите в столицата. „Всеки български гражданин има право да протестира. Разделителната линия е да спазваш закона, дали защитаваш интересите на чужда държава или на собствената си. Ние като граждани трябва да решим какво искаме – искаме да се спазва законът, да се бият полицаи, а след това да искаме да ни пазят“, заяви Гешев. 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани