СЕТА мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС

09:20, 30 яну 20 / Политика 25 3025 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Парламентът ратифицира на първо четене търговското споразумение между ЕС и Канада, известно като СЕТА.За“ гласуваха 110 депутати от ГЕРБ и ДПС, 98 от БСП, „Обединени патриоти“ и „Атака“ бяха против, а 7 от „Воля“ се въздържаха.

Искрен Веселинов от патриотите коментира: „Днес не е добър ден за българската демокрация. Създадохме поредната заплаха за България и бизнеса- в името на малка група, която често в международен план се нарича олигарси“. Той призова българите да се събудят.

От БСП изтъкнаха, че благодарение на тях ще има второ четене на ратификацията на споразумението. „Националният интерес не е защитен“, подчерта Филип Попов.

ЕП одобри търговското споразумението с Канада

Споразумението ще премахне митата за внос на стоки от ЕС и Канада. В документа е посочено, че негова цел не е отваряне на европейския пазар за ГМО продукти, каквито опасения има

С 19,6% се е увеличил стокообменът между България и Канада от временното действие на споразумението. Преките канадски инвестиции у нас са едва 61 млн. евро.

Визите за Канада падат, България подкрепя CETA

СЕТА е на дневен ред от 2016 г., а през 2017 г. президентът Румен Радев даде документа на Конституционния съд. Oтговорът беше, че споразумението може да се ратифицира от парламента с обикновено мнозинство.

Всяка държава от ЕС трябва да одобри споразумението според законодателството си. След това Съветът на ЕС приема решение за сключване. Редица членки вече са го ратифицирали, Франция ще го направи през юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама