Как световните агенции отразиха аферата с хазарта?

21:50, 29 яну 20 25 4184 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Измененията в Закона за хазарта, внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов, не останаха скрити и за световните агенции. 

„Българският парламент направи крачка към осъществяването на плановете си да забрани частните лотарии и да постави индустрията под държавен контрол. Това е в рамките на опита й да се справи с корупцията, да ограничи хазарта сред младите хора и да увеличи финансирането за спорт“.

Това твърди в своя публикация агенция "Ройтерс", информирайки за разследването на твърдения за сериозни финансови нарушения в бранша и цитирайки данни за дефицит от поне 210 милиона лева данъчни такси на лотарията от 2014 г.

Гешев: Васил Божков е обявен за международно издирване

Съобщавайки за обиска в централата на Държавната комисия по хазарта и някои частни компании като част от разследването, агенцията цитира думите на Валери Симеонов: „Въвеждаме по-строг контрол върху най-разпространените хазартни игри - лотарийните“. „Основната цел на закона е да ограничи тази (хазартна) пандемия, която уврежда здравето, активите и понякога живота на играещите“.

„Но критиците твърдят, че новото законодателство не е достатъчно, за да ограничи хазартните навици сред младите хора, тъй като не засяга лотарийните реклами“, твърди агенцията. В публикацията със заглавие „Българският парламент към забрана на частните лотарии и повече средства за спорт“ се казва още:

„Лотарийните оператори твърдят, че законопроектът, който все още предстои да бъде гласуван на второ четене, представлява национализация на частния бизнес в бившата комунистическа държава - твърдение, отхвърлено от финансовия министър на България“.

Васил Божков пред ТОПНОВИНИ: Ако ме потърсят, ще се явя веднага

По-нататък агенцията разказва за ареста на „един от най-богатите хора в България, хазартният бос Васил Божков“ и за обвиненията срещу него. „63-годишният Божков е собственик на няколко компании за хазарт, един от двата най-известни футболни клуба в черноморската държава - Левски София, както и на голяма колекция от антики и картини“.

Агенцията съобщава, че Божков е отрекъл всякакви неправомерни действия и е определил обвиненията като смешни. „Никой не ме е търсил, не знам за каквито и да било обвинения“, цитира думите на Божков Ройтерс, наричайки го с известното му прозвище „Черепът“.

В края на публикацията агенцията заключава: „България е една от най-бедните и корумпирани страни в Европейския съюз, присъединила се към него през 2007 г., като оттогава е постигнала оскъден напредък към премахване на корупцията и организираната престъпност. Европейската комисия многократно порицава бившата комунистическа държава за това, че не преследва достатъчно и не осъжда доказано корумпирани длъжностни лица и за това, че не реформира „скърцащата“ си съдебна система“. 

Българските депутати направиха крачка към забрана на частните лотарии и поставяне на индустрията под държавен контрол, пише АФП, информирайки за повдигнатите обвинения срещу хазартния бос - Васил Божков.

Първо четене: идеите на Симеонов за хазарта минаха

Промените в законопроекта за хазарта, приети от парламента на първо четене днес, предвиждат държавният Български спортен тотализатор да бъде единственият оператор, който може да организира лотарийни игри, информира агенцията и продължава: 

„Българските законодатели искат да генерират пари за финансиране на спорта и да ограничат продажбите на лотарийни билети, които могат да се купят дори в българските хранителни магазини“.

Агенцията цитира думите на депутата Валери Симеонов, предложил промените, който казва, че оборотите на лотарията са огромни - над 600 милиона лева (300 милиона евро, 330 милиона долара).

„Този ход е последван от разследване за предполагаемо укриване на данъци от двете най-големи частни лотарийни компании в България, което показва, че е използвана вратичка в законодателството, за да се избегне плащането на над 210 милиона лева лотарийни такси на държавата“, пише агенцията.

Валери Симеонов: Мой личен ангажимент е да огранича търкането на талончета

По-нататък АФП разказва за извършения обиск в офиси на двете компании, собственост на Васил Божков, както и в дома му. Съобщава се и за ареста на 16 души, включително осем членове на комисията, регулираща хазарта. "Васил Божков беше обвинен задочно по 7 обвинения, включително за лидер на организирана престъпна група, за изнудване и за опит за подкуп на длъжностно лице", цитира АФП думите на главният прокурор Иван Гешев.

„Гешев нарече Божков „олигарх“ и добави, че „той е избягал от България“ и ще бъде издирван с европейска заповед за арест“, допълва още публикацията. АФП цитира и изявление на компанията на Божков „Nove Holding“, в което се казва, че акциите и обвиненията "целят да завземат законен бизнес със сила".

Васил Божков: Този път са решили да ме премахнат

„България отдавна обмисля по-добри регулации за доходоносния сектор, тъй като през последните години хиляди нейни граждани бяха обхванати от мания за търкане на билетчета. Наблюдатели вдигнаха тревога за опасностите от широко разпространената зависимост от хазарт в най-бедната държава-членка на ЕС, особено сред младите“, заключава агенция „Франс прес“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама