Големите кавички на седмицата (27 януари - 2 февруари)

12:30, 02 фев 20 / Големите кавички 25 3521 Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

„Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата“. Това коментира държавният глава Румен Радев във връзка с публикуваните от прокуратурата СРС-та. От съдържанието им държавното обвинение смята, че президентът е участвал в осуетяването на проверка на КПКОНПИ срещу съпругата си Десислава Радева.

„Приятелка звъни от близо два часа. Няма да вдигна! Държавната измяна дебна навсякъде...", бе лаконичният коментар на съпругата на президента Десислава Радева по темата, който тя изрази чрез социалните мрежи. 

„Българи, как мислите - ако президентът беше един послушен, мълчалив, безобиден и съгласен човек, дали щяхме да слушаме в ефир СРС-та? Сигурно не“. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова защити държавния глава Румен Радев след разпространените от прокуратурара аудиозаписи.

„Не може главният прокурор да бъде привикван с SMS-и от едно лице, вероятно същият Митко (секретарят на държавния глава Димитър Стоянов - бел.ред.), на който вероятно президентът Радев, вероятно казва да смачка проверката на антикорупционната комисия по отношение на съпругата му. Отговорът ми беше ясен”.  Така главният прокурор Иван Гешев обясни защо е прекратил комуникацията си с президенската институция с изключение на писмената кореспонденция.

"В конфликта между други институции ви забранявам да се месите! Не коментирате, това не е наша работа...Ще се опитат да ни вкарат, че сме страна... Не, ние никаква страна не сме, точно обратното". Премиерът Бойко Борисов забрани на министрите от кабинета да коментират напрежението между президентската институция и прокуратурата заради подозренията на държавното обвинение, че Радев е извършил престъплене.

„Нека да се слушат разговори и да се записват, въпросът е ние да си вършим работата. Когато държавата те слуша, нека те слуша. Въпросът е дали не те слушат и други структури“. Така министърът на икономиката коментира случая със записите на президента.

„Аз съм съществувал в България въпреки политиката и въпреки политици. Явно този път твърдо са решили да ме премахнат. Можеха да кажат човешки и да им дам бизнеса и да не се занимавам повече с бизнес. 30 години не са малко".  Така собственикът на "Нове холдинг" коментира повдигнатите му от прокуратурата обвинения и акцията срещу бизнеса му с лотарийни билети.

„След вчерашните изявления на главния прокурор Иван Гешев, за мен е опасно да се върна в България...Арестуваха жена ми. Нямам информация къде е сега. Може би е върната, може би е в ареста...Как да се върна при това положение? Даже аз се чувствам застрашен за живота си. Ако се върна сигурно ще ме арестуват веднага и какво ще стане с мен в ареста, не знам. Това са репресии”, коментира още бизнесменът, който в момента се намира извън страната.

„Аз съм сигурен, че колегите ще направят всичко възможно, за да си приберем г-н Божков. Вярвайте ми, ще направим всичко възможно, за да не се страхува. Ако трябва, ще му осигурим и психологическа помощ в хода на работата, която ще предприемем по отношение на него... Как всички богати в тази държава се страхуват и са толкова страхливи милиардери? Защо не се страхуват хората, които няма какво да ядат?". Така главният прокурор коментира изказването на бизнесмена Васил Божков, че усеща заплаха за живота си в България.

„Нормално ли е, когато държавата има решение да се конфискува, защото е държавно решение - прокуратурата е държавна институция, културното ведомство да отсъства? Господин Гешев издава заповед за нещо. Оттам нататък - когато пренасят куфари със зеле, да дойдат от земеделското министерство, като изнасят тухли – да дойдат от МРРБ, когато изнасят културни ценности, а сетете се кой трябва да дойде“, така председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов изрази възмущението си от факта, че разследващите органи са се опитали да конфискуват колекцията на свързаната с Васил Божков фондация „Тракия“ в чували.

„Каква балансирана политика, като те са ни влезли в леглата... Ти може да имаш балансирана политика с Шри Ланка, която е на другия край на Земята, обаче с Русия... Не става така тая работа. Няма как да имаш балансирана политика с човек, който е нахлул в дома ти". Така бившият министър на външните работи Соломон Паси коментира изгонването на руски дипломати заради обвинения в шпионаж.

„Не искате да имате наредба, да не ви дават бележки в ресторантите, да си купувате доматите, краставиците и месото, добре. Ще разпоредя и ще оттеглим наредбата, и утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите. Кое да направим от двете, за да не ни обвинявате".  Така премиерът Бойко Борисов коментира исканията на хотелиери и ресторантьори за отлагане на Наредба Н-18 за касовите бележки.

„Аз нямам намерение да съм представител на африканско племе, което да се моли за дъжд". Думи на независимия общински съветник Борис Бонев по време на обсъждането на спасителния план за Перник в Столичния общински съветник.

„На българските граждани трябва да е ясно, че това да се бият полицаи не е признак на демократичност, както се опитва да се представя...Няма да се толерира това да се бият полицаи. Това от една страна се е превърнало в някаква степен в национален спорт, който трябва да спре, за да може тези хора да охраняват правата на българските граждани пълноценно”. Думи на главния прокурор Иван Гешев във връзка с протест заради водната криза в Перник, при който пострадаха двама полицаи.

„Кой скри от българския народ на 26 април 1986 г. за чернобилската авария и не предупреди народа да се предпази? Тогава за номенклатурата от БКП се осигуряваше екологична храна. Питам ви, другарко Нинова, сега или тогава народът бе накаран от вашата партия да диша рак и да пие отрова?". Депутът Спас Гърневски прочете декларация от името на групата на ГЕРБ по повод Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

„Във всички европейски държави курсът плава, но не се притесняват, защото нямат БСП". Народният представител от ГЕРБ  Тома Биков по време на дебатите около приемането на решение, с което България да приеме еврото по сегашния курс спрямо лева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи