Военно обучение и родинознание в училищата от догодина

13:55, 30 яну 20 25 2108 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Военното обучение в училищата може да се въведе още от следващата учебна година. Това стана ясно след среща на групата на "Обединени патриоти" с образователния министър Красимир Вълчев, съобщи „24 часа“. Не става дума за военно обучение в традиционния му смисъл, а гражданска защита, превенция при тероризъм, реакция при бедствия и аварии. Вероятно то ще бъде съчетано и с други часове по интереси.

Освен въвеждането на военно обучение, патриотите са обсъдили с министъра и въвеждането на предмета „Родинознание” в училищата. Преди няколко години преметът бе разделен на “Човек и общество” и “Човек и природа”. Според министъра обаче вместо въвеждането на нов предмет, може да се говори за преименуване. „Не говорим за нови предмети. В момента имаме „Човек и общество“, има и социални компетентности. Говорим за компетентности, не за предмети“, подчерта Вълчев.

Красимир Каракачанов: Очаква се възстановяване на доброволната казарма от догодина

"Oтносно поемането на таксите на децата в детските градини на 4-5 годишна възраст разбрахме, че ресурсът, който е отпуснат, ще стигне за минимум 50% от децата. Ще се борим това да стане на 100%, ако не, поне на 70%. Както и въвеждането на родинознанието да стане от следващата учебна година и не на последно място - от тогава да имаме и програма за военно обучение. Обсъждаме критериите за държавното финансиране на предучилищната, основно ще бъдат подоходни, но няма да бъдат само за социално слаби. Въпросът е на разговори с финансовия министър”, коментира съпредседателят на “Обединени патриоти” Искрен Веселинов.

Турция намалява казармата на шест месеца

Предвидени са 70 млн. лв. за нови детски градини и отделно 10 млн. за издръжката на децата на 4 години. „Ако някъде има недостиг на детски градини, то ще бъде в София, но те ще продължат да се строят. Това трябва да става предимно в южните квартали на столицата, тъй като там има най-голям недостиг“, каза Вълчев.

Според него въвеждането на задължителната предучилищна за децата на 4 години е най-силната мярка за интегриране на децата, на които майчиният език не е български. Той обясни, че в момента 78% от децата на 4 години ходят на детска градина, а на 5 години – 91%. “Разликата между 78% и 100% е 3/4 от децата, при които в семейството липсва отношение към образованието, родителите също са с ниско образование”, продължи той и допълни, че вероятно ще бъдат направени компромиси за децата, които са на места отдалечени от детски градини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама