Акцент на деня: Държавата отвръща на удара

17:30, 30 яну 20 25 5590 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Дни наред ни правят свидетели на хазартната сага. И да искаме да не знаем много май няма как. Депутатите променят закони, искат да върнат лотариите в ръцете на държавата. Прокуратурата погна Васил Божков, но не можа да го хване, поне не буквално. Името му се шири навред в телевизии, радиа и интернет, а предаванията, които раздават печалби, си продължават в същия дух.

Прокуратурата знае с какво се захваща

В хазната липсват над половин милиард лева, колкото са коледните надбавки на пенсионерите за 10 години. Вероятно държавата ще опита да си събере дължимото.

Васил Божков вече е обвинен в ръководене на престъпна група за принуда и подкупи, действала от 2014 г. досега. Обявен е за международно издирване. Има доказателства, че Божков е предложил 10 хил. лева на ден на служител на хазартната комисия, за да отнема лицензи на негови конкуренти. Парите обаче не били приети.

Още четирима са обвинени, като сред тях е бившият председател на Комисията по хазарта Огнемир Митев. Той вече е задържан за 72 часа, а останалите се издирват. Има подозрения, че Митев умишлено не е контролирал лотарийния бизнес на Божков.

Два дни продължиха акциите в офисите и в дома на бизнесмена. Иззети са много картини, както и 400 хил. лева от казино. От обвинението опровергаха твърденията на Божков, че жена му е била задържана при акцията. Тя не е обвиняема по делото.

Прокуратурата знае срещу кого се изправя и че тази империя има изключително голяма финансова възможност", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Божков из Балканите

Бизнесменът заяви, че е опасно да се върне в България. Засега знаем, че се намира в страна от Балканите, извън ЕС, на половин час път, но не точно в коя. Божков коментира, че чувства опасност за живота си и не знае какво ще стане с него, ако попадне в ареста. Не се укривал, а си стоял.

Отправи и съвет към главния прокурор- да търси престъпници, като се огледа по - високо от Комисията по хазарта. Отрече и твърденията, че е оказвал влияние в комисията. По думите му „Национална лотария“ „сигурно е спечелила няколко стотин милиона“, но не толкова колкото се твърди, че са откраднати.

Гешев ще помогне

Главният прокурор обяви готовността на властите да направят всичко възможно, за да върнат Васил Божков. Дори предложи и психологическа помощ, ако бизнесменът се страхува.

Милионери, ама не съвсем

Наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов заяви, че реално не съществуват печеливши на големи награди от лотариите. Има и образувано досъдебно производство, според което капиталът на дружествата на Божков дори не бил достатъчен, за да се изплатят печалбите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама