Недоволство в Батак заради тонове италиански боклук

17:12, 30 яну 20 25 2686 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тонове италиански боклук предизвикаха масовото недоволство на жителите на Батак. Те са обезпокоени от факта, че в пустеещия бивш военен завод в града са стоварени стотици бали с боклук, съобщава БГНЕС.

Ревизоро предупреди кметове да следят за незаконни боклуци

Депонирането се извършва от казанлъшка фирма, която е получила разрешение от регионалната екоинспекция в Пазарджик. Жителите на общината са притеснени най-вече от това, че според разрешителното фирмата си е извоювала правото да депонира 6 пъти повече отпадъци, отколкото самата община Батак може да генерира за цялата година.

Екоинспекцията в Пазарджик е разрешила на фирмата да съхранява само текстилни материали и влакна, но според жителите на Батак балите съдържат токсични и канцерогенни материали. Хората твърдят, че отпадъците са депонирани в халето преди месец без те да бъдат предупредени и без тяхно съгласие. Заводът, превърнат в сметище е само на 100 метра от първите къщи в града.

Започна оглед на още 102 контейнера с италиански боклук на пристанище Варна-запад

От местната администрация твърдят, че също не са били уведомени за намерението на фирмата от Казанлък, която е наела бившите помещения на завода.

Зам.-кмета на града Георги Харизанов увери, че община Батак е изпратила писмо до Министъра на околната среда и водите с настояване да отмени разрешителното, издадено от РИОСВ – Пазарджик. Отговорът обаче ги изненадва. Според министъра Община Батак не е страна в този случай и няма право да настоява за отмяна на решението. Така се стига до обжалване.

Собственикът на казанлъшката фирмата е провел разговор с кмета на община Батак Петър Паунов и го е уверил, че в най скоро време ще извози балите с боклук от сградата на завода.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама