Коронавирусът стигна до Италия, Великобритания и Русия

16:30, 31 яну 20 25 4198 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първи два потвърдени случая на заразяване с коронавирус в Италия. Властите там обявиха, че се преустановяват всички полети от и до Китай, съобщи bTV. Заразените са двама китайски туристи, които са пристигнали в Италия преди няколко дни. Те са поставени в изолация в център за инфекциозни болести в Рим.

Само часове преди Великобритания да излезе от Европейския съюз главният медицински директор на Англия Крис Уити съобщи, че двама английски пациенти от едно и също семейство са били позитивно тествани за коронавирус. Това са първите два случая на заразени със смъртоносния вирус на острова. "Националната здравна служба е изключително добре подготвен за управлението на инфекции и вече работим бързо за идентифициране на всички контакти, които пациентите са имали, за да предотвратим по-нататъшното разпространение на вируса", добави той.

СЗО обяви международна извънредна ситуация заради епидемията в Китай

Германските здравни власти съобщиха за пети случай на болестта. Болният е служител на фирмата в Бавария, където вече са установени предишните четири случая.

В Русия също бяха потвърдени два случая на заразени хора с новия коронавирус. И двамата са граждани на Китай, съобщи руският вицепремиер Татяна Голикова, цитирана от БТА.

"Службите на Роспотребнадзор на територията на Русия са потвърдили за двама заразени от новия коронавирус - в Забайкалския край и в Тюменска област. Те се намират под строго наблюдение, изолирани са и им се оказва необходимата помощ. И двамата са граждани на Китай", каза Голикова, която е председател на щаба за предотвратяване на разпространението на вируса на територията на Русия.

Руското правителство подготвя проект за временно спиране на издаване на работни визи за китайски граждани, заяви още тя пред журналисти след заседание на оперативния щаб за контрол и предотвратяване на разпространението на новия коронавирус в Русия.

"Подготвяме проект за правителствено постановление за временна забрана за издаване на работни визи за граждани на Китай", каза Голикова и добави: "Започваме евакуация на нашите граждани от Ухан и Хубей. До края на днешния ден ще изясним, колко руски граждани се намират там. По предварителни данни в Ухан се намират 300 души, а в провинция Хубей те са 341".

Епидемията в Китай расте с бързи темпове. Над 9720 вече са потвърдените случая на заразяване с коронавируса, а 213 са починалите от него, обявиха китайските власти.

Две българки са под наблюдение за китайския коронавирус

Вече няма опашки пред аптеките, тъй като и маските почти не могат да се открият. Налагат се сериозни глоби на търговци, които спекулират с тяхната цена, споделя пред БНТ Тодор Радев - журналист в българската секция на Радио Китай за чужбина, който се намира в Пекин.

Хората се съобразяват с мерките, основно в Пекин. В Ухан обаче напрежението е по-голямо. Като цяло ситуацията е спокойна, поне на пръв поглед, коментира още Тодор Радев.

Ежедневните доставки на материали за спешна превенция и контрол в Ухан е топ приоритет,
тъй като градът изпитва недостиг на медицински материали в борбата с епидемията, съобщи
Министерството на информационните технологии на Китай, предаде bulgarian.cri.cn. Гарантирането на стабилното производство на ключови медицински материали в борбата с вируса се оказва предизвикателство, тъй като разпространението се засили по време на почивните дни за Китайската нова година, когато фабриките в Китай обикновено са с намалено производство поради липсата на работници.

Говорителят на министерството Гуан Либин съобщи, че производството на спешни
материали като маски и защитни костюми среща няколко проблема, сред които недостиг на суровини, работници и логистични препятствия, особено с налагането на рестрикции по транспортната мрежа.

Част от медицинските материали, изпратени в провинция Хубей, са 128 100 броя маски, пет тона дезинфектант за ръце, 32 000 кутии с препарати за дезинфекция, 102 000 медицински очила и 30 инфрачервени термометри.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама