Джералдин Чаплин идва на „София филм фест”

10:05, 31 яну 20 / Култура 25 2450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 150 игрални и документални филми и 20 късометражни заглавия ще бъдат показани на тазгодишното издание на „София филм фест“. Откриването е на 12 март в зала 1 на НДК с българския филм „Петя на моята Петя“.

Ще бъдат представени 20 български филма, невероятно. Не съм си и представял, че може да се случи това.  Някои ще имат световна премиера  - това е филмът, с който откриваме - „Петя на моята Петя“.  Своята премиера ще имат и три български дебюта“, коментира директорът на фестивала Стефан Китанов, цитиран от bTV. 

Три български премиери: „Сестра“, „Бащата“ и „Пътуващо кино“

„Българското кино през изминалото десетилетие стигна до нови висоти и едни от най-високите си постижения. Искрено се надявам този устрем, който мотивира не само от утвърдени режисьори, но преди всичко и от дебютанти, да продължи“, добавя още той.

снимка: БГНЕС 

Джералдин Чаплин ще е специален гост в България през март. Дъщерята на Чарли Чаплин и Уна О`Нийл ще бъде удостоена с Наградата на София.

Джералдин е родена в Санта Моника през 1944 година. Голяма част от детските си години прекарва в швейцарски пансион. По-късно учи в Кралската балетна академия в Лондон и танцува професионално в Париж. Там я открива Дейвид Лийн и я кани да участва в „Доктор Живаго”. По време на 12-годишната си връзка с режисьора Карлос Саура, Джералдин Чаплин се снима в едни от най-успешните си филми, между които „Ментовка с лед”, който ще бъде показан на феста, „Ана и вълците”, „Елиса, живот мой” и „Да отгледаш гарвани”.

Джералдин Чаплин ще представи филма „Босият император“, който е копродукция на Белгия, Холандия, Хърватия и България. В този филм тя подобно на легендарния си баща изпълнява две противоположни роли, както Чаплин във „Великия диктатор“, разказва още Китанов.

Втори живот за „Мера според мера“ : Премиера на дигитално възстановена версия на третата част

„Филмът ще бъде видян по нов начин и всички ние ще имаме невероятното удоволствие отново да съпреживеем голямото изкуство Георги Дюлгеров. Това ще бъде премиерата на трета част, но имаме обещанието, че до края на годината ще бъдат възстановени първа и втора серия“, добавя още директорът на „София Филм Фест“.

В рамките на фестивала ще бъдат показани и 12 конкурсни филма, сред които „18% сиво“; „Как да продадеш война“, „Обикновен човек“,  „Риба, плуваща по гръб“ , „Родина“ и „Сестра“.

Сред филмите са още „Бащата“, „Паркинг“, „Летящият цирк“, „Полусестра“, „Шевове“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама