Как да се преборим с грипа?

10:13, 31 яну 20 25 2059 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Грип не се лекува с антибиотик. Когато има типична клинична картина на грип – 39-40 градуса температура, болки по мускули и стави, главоболие, първото нещо, което човек трябва да направи, е да започне антивирусен медикамент. Не прахчето, което сваля температура, не антибиотик ”, заяви д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести, в ефира на Нова телевизия.

2/3 от България вече е в грипна епидемия

„Вирусът продължава да работи на фона на антибиотика и накрая се получават усложнения. Трима души така бяха развили пневмония. Не можеш да смениш в рамките на седем дни два антибиотика, температурата да продължава и да не се включва антивирусен медикамент. Той трябва да се включи още първия ден”, обясни специалистът.

„Имаме три антивирусни медикамента – занамивир, озелтамивир и амантадин. Има и за деца. Ако до два-три дни организмът не успее да се справи и се появи кашлица, появят се храчки, задържи се температурата, тогава трябва да се потърси лекарска помощ. Нашият съвет е в първите часове да не се ходи на лекар, за да не превръщаме кабинетите в инкубатори за вируси”, съветва Ангелова.

Според нея сега не е време за диети. Доброто настроение, пълноценният сън и правилното хранене спомагат за справянето с вируса, смята още Ангелова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама