Ревизоро секна кранчето: Питейните язовирите не и за промишлени нужди

12:42, 31 яну 20 / Политика 25 2500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През февруари се спира ползването на води от питейни язовири за промишлени нужди и енергетика. Това се предвижда в новия график за ползване на водите, изготвен от Министерството на околната среда и водите.

За язовирите, които се ползват за питейно-битово водоснабдяване, и са с наличен обем под 50% от общия, водоползвателите, включително и ВиК дружествата, са уведомени да предприемат мерки за водоснабдяване от алтернативни водоизточници – повърхностни и подземни, за които имат издадени разрешителни от съответните Басейнови дирекции. Целта е обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване на съответните населени места.

МОСВ започва проверки на водовземанията на всички ВиК

За язовир „Асеновец“, чийто процент на запълване 28,2%, разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване са редуцирани на 0,5 млн. м3, предвид ниския обем в язовира. Следва "ВиК" - Сливен да осигури останалото количество, необходимо за питейно-битово водоснабдяване от алтернативни водоизточници. „ВиК“ - Сливен е титуляр на 20 разрешителни за водовземане от подземни води, с общ разрешен годишен лимит – 14,9 млн. м3.

Язовир „Дяково“, който е с процент на запълване 35,5% и реално постъпващ незначителен приток, води за промишлено водоснабдяване не са разрешени. Промишлените предприятия са уведомени, че следва да се осигуряват от алтернативни водоизточници.

Води за питейно-битово водоснабдяване на промишлените предприятия ТЕЦ „Бобов дол” и „Ай Ви Пи Комършъл“ не се разрешават, докато не бъдат монтирани измервателни устройства за измерване на водите, които използват от предприятията за питейно-битови цели.

За язовир „Студена“ са предприети действия за максимално ограничаване на водовземането от язовира, като се подават води единствено за питейно-битово водоснабдяване. Удовлетворена е заявката на ВиК Перник за месец февруари в размер на 752 000 м3.

Ревизоро: Цял град незаконно е ползвал вода на „Напоителни системи“

Поради системно подаване на неверни или манипулирани данни, на басейновите дирекции е възложено да извършат проверки за наличие на сертифицирани и заверени измервателни устройства на язовирите с основно предназначение за питейно-битово водоснабдяване – „Искър”, „Бели Искър”, „Среченска бара”, „Христо Смирненски”, „Йовковци”, „Тича”, „Камчия”, „Ясна Поляна”, „Асеновец”, „Боровица”, „Студена”, „Ястребино”, „Дяково”, „Калин” и „Карагьол”. При констатирано неизпълнение ще се направят предписания в едномесечен срок да бъдат монтирани сертифицирани измервателни устройства на посочените в разрешителните за водовземане места.

На всички язовири, които се използват за питейно-битовото водоснабдяване, не се разрешава работа на ВЕЦ на енергиен режим.

Графикът за месец февруари ще може да бъде изменян на по-кратки интервали, като ще могат да бъдат налагани допълнителни ограничителни мерки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама