Шестима са обвинени за „ало“ измами с гръцки пенсионери

14:10, 31 яну 20 25 2815 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Шест лица са обвинени за „ало“ измами с гръцки пенсионери. Това стана ясно по време на брифинг в Съдебната палата. 

Вчера прокуратурата и полицията извършиха разследване срещу организирана престъпна група за телефонни измами на гръцки граждани, действала на територията на областите Разград и Шумен. Бяха задържани шест лица.

Досъдебното производство е образувано през месец май 2019 г. срещу организирана престъпна група с цел телефонни измами. Измамените лица са самотни гръцки граждани. Членовете на групата се свързвали с възрастни граждани и се представяли за техни роднини, като им казвали, че са извършили катастрофа и са причинили смърт на албанско дете. Впоследствие с тях се е свързвал и мним полицейски служител, който искал парична сума, за да бъде избегнато наказателно преследване.

Групата е действала в Солун. Разследването е започнало от страна на гръцките власти.

Шестима „ало" измамници задържани в Разград и Шумен

Повдигнати са обвинения на шест лица за организирана престъпна група. Задържани са за 72 часа. Установен е ръководителят на групата, както и „мулетата“, които стояли в Гърция, получавали парите и ги прехвърляли чрез системи за бързо разплащане или лично ги транспортирали в България.

Тарторът на групата не е участвал пряко в телефонните измами. Той се е занимавал със склоняване към проституцията, но на него са се отчитали за извършените схеми. По-голямата част от членовете на групата са негови роднини - Двама синове, един племенник, приятел на семейството. Двама от групата били осъждани. 

Лицата имат нисък образователен ценз, карат луксозни автомобили и имат скъпи жилища, но нямат регистрирани доходи. 

В обитаваните от членовете на групата жилища е намерена сума от 7 000 евро и 1 кг. злато. Прокуратурата смята, че парите са част от последната им измама от 17 януари тази година, когато възрастна жена им е предала 19 980 евро.

От прокуратурата отчитат спад на този тип престъпления. За по-малко от година това е 4-тата разбита престъпна група за телефонни измами. Над 30 души са в следствения арест, очаква се скоро да започне самото съдебно производство. 60% е спадът на телефонни измами през 2019 спрямо 2018 г. За тази година имаме само един случай. 

„Държавата е длъжна да помогне на тези хора. Прокуратурата е поела отговорност тези лица да бъдат изправени пред  съд и им бъдат отнети и запорирани техните незаконно придобити имущества. Уведомени са КПКОНПИ и ДНСК, която проверява законността на жилищата им“, уточни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама