Около 2000 от антиките на Божков са без регистрация

16:43, 31 яну 20 25 2481 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Министърът на културата Боил Банов обясни, че още от самото начало на акциите в офисите и дома на Божков спецслужбите работят в пряк контракт с експерти от министерството, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Той е категоричен, че министерството подхожда отговорно към съхранението на антиките.

Банов определи като „инсинуации“ появилите се слухове, че предметите се тъпчат в чували. „Но е нормално да има такъв обществен интерес, защото се случва нещо важно“, обясни той и припомни, че огромни изложби са били посрещани в страната, както и изнасяни навън и никога не е имало проблем.

Васил Божков с последно изявление до медиите

Около 2000 от предметите на Васил Божков не са регистрирани, защото бизнесменът е отказал да заплати дължимите по закон такси за идентификация. Тепърва предстои да бъде направена проверка на антиките, за да се установи тяхната автентичност. Както и да стане ясно колко и кои от предметите са лична собственост на Божков.

След като антиките бъдат иззети, те ще отидат в депата на НИМ и Националната художествена галерия, които са оборудвани с всичко необходимо за тяхното правилно съхранение. „Тоест, не може да става дума, че предметите ще отидат на някакви места, където да бъдат просто струпани. Грижата ще е много сериозна. Нас не ни интересува чия е собствеността – тя е българска и ние се грижим за всички ценности по един и същи начин“, подчерта Банов.

Антиките на Божков отиват в НИМ

Министърът е категоричен, че държавата ще се погрижи подобаващо за антиките, защото именно тя е собственик априори на цялата археология. Той обясни, че ако някой предмет няма документ за собственост, ще бъде изложен в някои от държавните музеи.

Предстои разследването да покаже и как са придобити културните ценности.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама