Меркел: След Брекзит интересите на Великобритания и ЕС се разделят

19:45, 31 яну 20 / Свят 25 2386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че преговорите за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС няма да бъдат лесни, и се зарече да помогне за това Евросъюзът да бъде успешен след Брекзит, предаде Асошиейтед прес.

Излизането на Великобритания от Евросъюза тази вечер е "трудна раздяла за всички ни, за 27-те държави членки на ЕС и за Германия", посочи Меркел във видеопослание, разпространено от кабинета ѝ.

Денят накратко - 31 януари

"Германия иска да остане близък партньор и приятел на Великобритания, защото ни обединяват общи ценности", подчерта Меркел.

Щом Брекзит влезе в сила, Великобритания встъпва в преходен период, през който ще договаря условията на новите си отношения с Евросъюза и 27-те му оставащи членки. Меркел изрази надежда да бъде сключено добро дългосрочно споразумение "възможно най-бързо".

Как ще бъдат преразпределени местата в Европейския парламент след Brexit?

Подчертавайки важността на това единството на ЕС да се запази, канцлерът заяви, че "тези преговори със сигурност няма да бъдат лесни", и изтъкна, че много зависи от това колко близка Великобритания желае да остане с блока.

Меркел заяви: "Европейският съюз влиза в тези преговори в добро разположение на духа, но и представлявайки своите собствени интереси, а Великобритания ще направи същото".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама