Атанас Славов: Главният прокурор навлезе грубо в политическия терен

10:03, 01 фев 20 / Политика 25 1895 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Главният прокурор навлезе грубо в политическия терен. Това беше едно политическо действие от негова страна, за което обаче не носи политическа отговорност и това е големият проблем".

Това заяви в ефира на bTV Атанас Славов, доктор по конституционно право в СУ, по повод казуса с президента Румен Радев и това бил ли е в конфликт на интереси в качеството си на шеф на ВВС през 2014 г. при назначаването на Десислава Радева за PR на ВВС.

Радев: Атаките срещу семейството ми придобиват уродливи измерения

Прокуратурата разпространи и СРС записи по случая. Според Славов публичното им оповестяване е нарушение на Наказателния кодекс.

„В случая те не са използвани по предназначение, защото имаме едно спряло наказателно производство. На второ място то няма да продължи в обозримо бъдеще, тъй като въпросът с имунитета на президента не може да бъде заобиколен“, обясни Атанас Славов. По думите му, ако всеки уважаващ себе си юрист прочете мотивите на прокуратурата, би заключил, че няма основание за такова наказателно производство.

"Големият въпрос е как така прокуратурата е водела едно наказателно производство в нарушение на конституционните разпоредби, след като е считала, че президентът е съпричастен към някакво престъпление. Друг голям въпрос е и спазва ли главният прокурор законите и Конституцията в държавата, или е над закона. Това води и до необходимостта от промени в статута на главния прокурор“, на мнение е Славов.

Каракачанов проверява шефа на ВВС заради сагата с президента

Според него конкретният казус с разпространяването на тези СРС-та и с направените внушения е видно, че главният прокурор излиза извън законовите стандарти.

„Инспекторатът към ВСС е органът, който би трябвало вече да се е сезирал и да извърши проверка има или няма нарушение. Въпросът за отговорността на главния прокурор е големият конституционен въпрос в момента“, смята Атанас Славов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама