Лекари в Хонконг на стачка, коронавирусът се разпространява

17:57, 01 фев 20 25 2093 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди хонконгски медицински работници се обединиха около идеята да започнат стачка. Основното им искане е китайското правителството да затвори границата си с континенталната част на страната, за да овладее коронавирусната епидемия. До момента вследствие на заразата са починали 259 души, предава АФП, цитирана от БГНЕС.

В Хонконг вече има 13 потвърдени случая на заболяването, а 112 пациенти са под карантина в инфекциозни отделения.

Повече от три хиляди служители в държавните болници, включително лекари и медицински сестри, ще излязат на протест, ако правителството не изпълни техните искания.

Четвърта степен на риск - предупреждение към българските граждани да не пътуват към Китай

"Ако не ограничим източника на вируса, ресурсите за предотвратяване на епидемии и работна сила никога няма да бъдат достатъчни", казва Уини Ю, председател на Асоциацията на служителите в болниците. В неделя предстои среща между медицинските специалисти и ръководствата на множество болници.

Ако не бъде постигната договореност за затваряне на границите, над 9000 лекари ще подкрепят стачката. Това е около 10 процента от всички работещи лекари в града.

Стачката е планирана за понеделник, когато лекарите ще спрат да работят. Изключение прави само Спешната помощ, но ако отново не бъде постигната договореност, и медиците от Спешна помощ ще започнат стачка.

Болничните власти в Хонконг в събота заявиха, че ще изготвят план за действие при извънредни ситуации.

Властите в града вече заявиха, че пълното затваряне на границите не е възможно, въпреки че движението на хора и коли е ограничено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама