Полиция разгони "жълтите жилетки" със сълзотворен газ в Париж

18:20, 01 фев 20 / Свят 25 3097 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите във френската столица Париж разгониха нерегламентиран протест на "жълтите жилетки" в близост до Лувъра, като използва сълзотворен газ срещу протестиращите, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Протестът традиционно се провежда всяка събота и е срещу планираната пенсионна реформа.

Участниците в протестя бяха планирали да тръгнат от Лувъра към Националното събрание (долната камара на парламента) на страната.

Митингът беше спрян от специални полицейски сили, които блокираха част от демонстрантите на търговската улица Риволи, а след това ги изтласкаха от площада в близост до метрото пред Лувъра. След като протестиращите не спазиха полицейското разпореждане да се разпръснат, властите яха принудени да използват сълзотворен газ.

Поне един човек бе арестуван по време на сблъсъците. Според постове в Twitter на участници в протеста, някои демонстранти са били глобени с 135 евро за участие в неразрешения митинг.

В социалните мрежи се говори, че от събралите се на днешния протест са били наясно предварително, че префектурата на парижката полиция не е одобрила провеждането на митинга.

Сблъсъци с полицията бяха регистрирани в други градове на страната по време на съботните протести. Полицаи във френския град Монпелие също са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат тълпата протестиращи. Към момента ситуацията остава напрегната и в Тулуза, където също имаше сблъсъци между демонстранти и полиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама