ЕК: България запазва борда при влизане в чакалнята на еврото

21:11, 02 фев 20 25 2842 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В рамките на валутния механизъм ЕРМ 2 фиксираният курс между лева и еврото най-вероятно ще остане същия като този в момента. Това посочват от Представителството на ЕК в България в отговор на питане на "24 часа".

"Не за първи път страни с фиксиран валутен курс се присъединяват към ЕРМ 2 и приемат еврото. Балтийските държави са добър пример за това. Участието в ЕРМ 2 ще запази същността на българския валутен борд. От момента, в който България кандидатства и се присъедини в механизма, курсът между еврото и лева ще бъде фиксиран. Той може и най-вероятно ще е същият, като този в момента”, обясняват от институцията.

Парламентът бетонира курса на лева

Запазването на сегашния курс от 1,96 лв. за евро бе потвърдено с решение на парламента от миналата седмица. Според него при преговорите за присъдиняването на България към чакалнята на еврозоната, ще се предложи запазване на сегашния курс. Ако не се постигне съгласие за него, страната ни изобщо няма да се включва във валутния механизъм.

От ЕК посочват още, че в резолюцията на Европейския съвет от 16 юни 1997 г., която е правният инструмент, управляващ механизма, е записано, че всички държави членки на еврозоната трябва единодушно да се съгласят за приемането на новата страна в ЕРМ 2.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама