Взривиха газопровода между Египет и Израел

07:13, 03 фев 20 / Свят 25 1872 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Газопроводът, по който Израел доставя природен газ за Египет от края на миналата година, е бил взривен късно в неделя в района на Синайския полуостров. Засега няма информация за жертви, предаде БГНЕС.

Според телевизия Ал Джазира, инцидентът е станал късно в неделя в египетския град Бир Ал Абд, разположен в северната част на Синайския полуостров. Нападателите остават неидентифицирани, тъй като засега никоя терористична група не е поела отговорността. Терористи са взривявали този газопровод най-малко три пъти през първите шест месеца на 2011 година, преди Кайро да прекрати доставките на газ за Тел Авив, съобщи The Jerusalem Post.

Новото споразумение за доставки на газ между Египет и Израел е за 10 години и е на стойност 15 милиарда долара. То е подписано от Delek Drilling и базираната в Хюстън Noble Energy през февруари 2018 г. за доставка на 64 милиарда кубически метра природен газ за Египет от газовите полета Левиатан и Тамар, разположени в Израел.

Газовото находище "Левиатан", открито през декември 2010 г., е един от най-големите млади газови запаси в света. Според Геологическата служба на САЩ, обемът на неоткритите запаси на Левиатан възлиза на около 620 милиарда кубически метра природен газ.

Газовото поле Тамар се намира в изключителната икономическа зона на Израел, на около 80 километра западно от Хайфа. Счита се, че има доказани запаси от 200 милиарда кубически метра. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама