Българите от Ухан са с отрицателен резултат за коронавирус

07:32, 03 фев 20 25 3942 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Българите от Ухан са дали отрицателен тест за коронавирус. Това стана ясно по време на брифинг във ВМА за тяхното състояние, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Двамата българи - момче и момиче, бяха приети в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия малко след 22 часа на 2 февруари. И двамата са в добро здравословно състояние. Те се намират в стаи със специален достъп, като няма да се допуска контакт със странични лица, докато не премине карантинният период от две седмици, обясни полковник доцент Георги Попов – началник на Катедрата по инфекциозни болести.

Евакуираните от Ухан българи вече са у дома

Изследванията им ще продължат. И двамата ще останат в болницата през целия карантинен период. В средата на този период ще се направи повторен тест, за да се потвърди,че нито един от тях не се е заразил по време на полета от Ухан.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че разпоредените в края на миналата седмица мерки срещу разпространението на болестта са в сила. Медицински екипи има не само на Летище София, но и на аерогарите във Варна и Бургас.  Термокамери вече са разположени на летище Бургас, такива ще има и на летище Варна.

В Бургас университетската многопрофилна болница е определена да приема за наблюдение и лечение хора със съмнение за зараза с коронавируса. Те ще бъдат извозвани до УМБАЛ-Бургас със специален конвой, каза пред журналисти директорът на болницата д-р Бойко Миразчийски, предаде БГНЕС. Той потвърди, че за момента няма заболял или открит такъв пациент на територията на България или на Бургас и заяви, че бургаската болница има пълна готовност да поеме пациенти със съмнение за вирусоносителство или евентуално болни в инфекциозното отделение, което е добре оборудвано и с много специалисти. 

По думите на доц. Ангел Кунчев е илюзия да се смята, че мерките за граничен контрол могат да спрат появата на вируса на наша територия, тъй като тези мерки дават разултат около 25% от случаите.

"Много са неизвестните за този вирус. Това, което най-много ни пречи, е че все още не знаем кой е животинският вид, от който е тръгнало заболяването. Второ, начинът на предаване се промени -  в началото, беше много трудно предаването му по въздупшно-капков път, но последните данни от Китай са, че той може да се предава така, включително и контактно", коментира доц. Кунчев.

По думите му няма как вирусът да се предаде по стоки, доставени от Китай.

Доц. Кунчев каза още, че получават множество фалшиви сигнали и искания за изследване от коронавирус, което задръства системата

Междувременно от болницата в Добрич съобщиха, че състоянието на жената, която е със съмнения за коронавирус, е добро, а тестовете за заболяването са отрицателни. По време на инкубационния период са взети всички предпазни мерки за евентуално разпространение на заболяването.

361 са вече смъртните случаи от коронавируса в Китай

Малко след това здравният министър Кирил Ананиев направи извънредна проверка на Летище София, за да се увери как работят термокамерите. На аерогарата министърът коментира, че институциите работят в отлична организация и координация.

"Всички пътници, отивайки към гишетата се засичат от термокамери, които определят точната им температура", увери министърът.

Той обясни, че когато температурата на даден пътник е над 37 градуса,той се отвежда в специална стаичка и попълва анкетен лист, дава му се брошура за действията, които трябва да предприеме след това, обясни Ананиев.

Хората с температура се извеждат от летището през специална врата и там чака санитарен автомобил. На база на организацията, която сме създали с лечебните заведения, ако човек е заподозрян, че има някакви опасности от заболяване се отвежда в лечебно заведение, което сме определили . За София това е ВМА, за Варна – болница „Св. Марина, за Бургас – Областната болница“, допълни той.

Кирил Ананиев съобщи, че във Варна има един изолиран пътник на летището – българин, който идва от китайски остров. 43-годишният пациент е настанен в инфекциозната клиника в УМБАЛ „Св. Марина“- Варна. Установена е повишена температура и зачервено гърло. Пациентът е в задоволително общо състояние, афибрилен от постъпването, без респираторни прояви и с данни за катарална ангина.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама