Папа Франциск превърна палат в убежище за бездомни

15:56, 03 фев 20 / Свят 25 2092 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дворецът Мильори е великолепна сграда от 19 век, собственост на Римокатолическата църква. Намира се близо до площада Свети Петър във Ватикана, а миналата година е изоставен от монахини, живели там близо 70 години. Поради близостта му до ключови точки във Ватикана, имаше предложения за превръщането на двореца в хотел, който би спечелил добри пари, тъй като има голям брой посетители в Рим и Ватикана, които се нуждаят от качествено настаняване.

Папа Франциск обаче реши, че дворецът Мильори ще бъде сигурно убежище за бездомните.

По време на откриването на обновената сграда папата каза, че красотата лекува. На 31 януари, в навечерието на Световния ден за борба с бедността, папата благослови двореца.

Дворецът, неофициално известен като Двореца на бедния, в момента е дом на около 50 бездомници, живеещи в 16 спални, с топли ястия, приготвени от доброволци.

„Това е дом за мен. Имам собствено легло, собствена стая и собствена баня. Доста се различава от домовете, в които съм живял досега. Тези места изглеждаха като плевня, пълна с добитък“, казва 53-годишният Марио Бреза, нов наемател в приюта на папата, пише БГНЕС.

Карло Санторо, член на католическата благотворителна Общност на Свети Егидий, смята, че дворецът Мильори е истинска смесица от крайности.

"Това е разкошна сграда до площада и базиликата "Свети Петър", обитавана от онези, които доскоро дори нямаха покрив над главата си", каза Санторо.

Интересът на папа Франциск към материално застрашените не е новина. През 2016 г. той покани всички бездомни да присъстват на масова служба във Ватикана, посветена единствено на тях и по време на това събитие остро осъди начина, по който светът се отнася към най-бедните членове на обществото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама