Акцент на деня: На коронавируса не му се идва у нас

17:30, 03 фев 20 25 5582 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Съмнения за новия коронавирус, който не спря да сее смърт по света през последния месец, достигнаха и до България. Засега обаче всички тестове са отрицателни.

Няма данни двамата български студенти, транспортирани у нас от китайския град Ухан, където е огнището на вируса, да са заразени. Те са приети във ВМА и ще останат там 14 дни за наблюдение. Двамата пристигнаха от Франция с военния самолет "Спартан". Съмнения за вируса имаше и в Добрич и Бургас, които също се оказаха фалшиви. Проверява се нов случай във Варна, където има един изолиран пътник на летището – българин, който идва от китайски остров.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев алармира, че се получават множество фалшиви сигнали и искания за изследване от коронавирус, което задръства системата.

Междувременно вече действат предприетите мерки срещу разпространението на коронавируса у нас. Медицински екипи и термокамери има на летищата в София, Бургас и Варна. Когато температурата на даден пътник е над 37 градуса, той се отвежда в специална стаичка и попълва анкетен лист, дава му се брошура за действията, които трябва да предприеме след това. Той се извежда от летището през специална врата, като там го чака санитарен автомобил. Във всеки град има специално определени лечебни заведения за случаите със съмнения за коронавирус. За София това е ВМА, за Варна – болница „Св. Марина", за Бургас – Областната болница.

По думите на доц. Ангел Кунчев е илюзия да се смята, че мерките за граничен контрол могат да спрат появата на вируса на наша територия, тъй като тези мерки дават резултат около 25% от случаите. "Много са неизвестните за този вирус. Това, което най-много ни пречи, е че все още не знаем кой е животинският вид, от който е тръгнало заболяването. Второ, начинът на предаване се промени -  в началото, беше много трудно предаването му по въздушно-капков път, но последните данни от Китай са, че той може да се предава така, включително и контактно", коментира доц. Кунчев.

Въпреки всичко обаче българинът си остава шегобиец. И именно коронавирусът стана причина за нова вълна на народно творчество в социалните мрежи. Във Facebook се появиха множество забавни и саркастични колажи и коментари.

Коронавирусът по света

Общият брой на заразени с коронавирус в 24 страни по света вече надмина 17 000, като последните данни показват, че от смъртоносния вирус досега са починали 362-ма. Пикът на разпространението в Китай ще настъпи след 10-14 дни.

Междувременно Китай започна клинични тестове на лекарство за лечение на коронавируса. Медицински екип прави изпитания на лекарството върху заразени болни. С него ще бъдат тествани 270 пациенти в град Ухан, които са заразени от смъртоносния вирус. В същото време стана ясно, че тайландски лекари са постигнали успех при лечението на тежки случаи на болестта, като прилагат коктейл от лекарства за грип и СПИН. Първоначалните резултати показват значително подобрение на пациентите 48 часа след прилагане на лечението.

За вируса накратко

Коронавирусът – щам, който досега не е откриван при човека, се появи в Китай в края на 2019 г. Той циркулира главно сред животните, като сред най-известните му източници са камилите и котките – циветки. Въпреки това инфекцията се предава и от човек на човек главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Инкубационният период за коронавируса (т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми) понастоящем се изчислява на между 2 до 12 дни. Вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като треска, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт.

Най-предразположени към коронавируса са деца, възрастни и хора със съпътстващи заболявания.

Все още няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми (например треска). Поддържащата грижа (например поддържаща терапия и мониторинг - кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства) може да бъде много ефективна за заболелите.

Понастоящем няма ваксина срещу коронавируси. Ето защо е много важно да се предпазим от инфекция, като често мием ръцете си и носим маска за лице.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама