Мика Зайкова пред ТОПНОВИНИ: Гражданите с големи спестявания да обърнат парите си в евро

16:30, 03 фев 20 25 3081 Шрифт:
Автор: Мария-Антоанета Даскалова

Всички държави от Европейския съюз са част от Икономическия и паричен съюз (ИПС) и координират създаването на политики помежду си в подкрепа на икономическите цели на Съюза. Някои държави членки обаче стигнаха по-далеч от останалите, като замениха националните си валути с единната валута — еврото. Те образуват Еврозоната. 

Преди дни парламентът прие решение, което да гарантира, че курсът на лева към еврото няма да се променя. Докато България е в чакалнята финансовият министър и управителя на националната банка ще поддържат тази позиция. 

За коментар относно смяната на валутата и как това ще се отрази на българския гражданин, ТОПНОВИНИ потърси водещия икономист Мика Зайкова.

Според нея приемането на еврото е необходимо. "Има опасност смяната да доведе до икономически сътресения. Не съм сигурна, че това решение, което беше взето от Народното събрание по отношение на лева, ще бъде приложено до времето, когато ще влезем в Еврозоната. Периодът на влизане не е ясен", посочи Зайкова и уточни, че престоят в чакалнята не е прогнозиран и зависи от състоянието на икономиката. "Както е ясно, България е на последно място по всички показатели", заяви икономистът.

ЕК: България запазва борда при влизане в чакалнята на еврото

"Вече развързахме стойността на лева с промяната на Закона за БНБ", коментира Мика Зайкова и допълни, че ако решението на парламента не бъде изрично записано в общите и допълнителни разпоредби, все едно не е взето.

"Преговорите между Европейската централна банка и Европейската комисия, и между министъра на финансите и шефа на БНБ се водят тайно. Научваме какво се е случило едва когато преговорите са приключили и решението е взето", поясни икономистът. "Никой не гарантира, че по времето, когато ще влезем в Еврозоната, министърът на финансите и шефът на БНБ ще са същите. Не знаем каква ще е политическата обстановка", обърна внимание Зайкова. 

По думите й обаче за референдум по темата за еврото е много късно. "Референдум трябваше да има преди да кандидатстваме в Еврозоната. По данните, които четем, май повечето хора са изплашени и може би биха гласували против", заяви Мика Зайкова.

"Бих посъветвала гражданите, които имат по-солидни спестявания, да си ги обърнат в евро", подчерта икономистът. "Дори всички българи да си обърнат парите в евро, това няма да навреди на резерва", каза още тя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама