Откриха нелегално сметище на брега на река Чая

17:09, 03 фев 20 25 2196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нелегално сметище е открито на брега на река Чая в землището на село Катуница, съобщиха от Областната администрация на Пловдив, предаде БТА. 

Недоволство в Батак заради тонове италиански боклук

Експерти и еколози от община Садово са започнали проверка на нерегламентирано сметище. Сигналът е подаден от жител на селото. Според кмета на общината Димитър Здравков на мястото има струпано огромно количество строителни, битови и промишлени отпадъци.

Сметището се намира в терен, изцяло държавна собственост, какъвто е и статутът на реката. Здравков добави, че този проблем е много стар и с него е бил запознат и бившият министър на околната среда и водите Нено Димов.

За проблема потвърди и Йордан Кюмюрджиев, директор дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" към Областна администрация - Пловдив. Сред отпадъците има чували с надписи "made in Spain", в които се виждат метални стружки и ако те попаднат във водата на реката, са явна опасност за рибите, каза още Кюмюрджиев.

Мъртва риба и в река Чая

Директорът на РИОСВ разпореди проверка. Освен с експерти от екоинспекцията, екипът е с представители и на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Икономическа полиция. В момента проверяващите са на мястото и извършват щателен оглед.

На място е установено и замърсяване на дигата и коритото на река Чая с отпадъци със смесен характер. При направения обход освен това е установено и замърсяване в землището на община Родопи със значителни размери. Ще се дадат предписания за почистване и ще се предприемат съответните административни мерки срещу собственика на терена, допуснал замърсяването.

На собствениците на терените (общински и частни лица) ще се даде предписание за почистване на замърсения терен в съответствие със Закона за управление на отпадъците (ЗУО), а екоинспекцията ще следи стриктно за изпълнението им.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама