Словения отвори първата джамия в страната

20:17, 03 фев 20 / Свят 25 1898 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В столицата на Словения, Любляна, беше открита първата джамия в страната, съобщава АФП. Това се случи след преодоляване на редица финансови препятствия и победа над десни опозиционни партии, 50 години след отправеното искане за изграждане.

Премиерът на Словения подаде оставка

Противниците на проекта - включително тези, които критикуват катарското му финансиране - многократно са се опитвали да го спрат, а на мястото бяха намирани свински глави и кръв. Главата на ислямската общност, мюфтията Неджад Грабус, заяви, че откриването на джамията е "повратна точка".

"Словения е последната бивша югославска държава, сдобила се с джамия, превръщайки Любляна в столица, а не в провинциален град на края на света", каза той на пресконференция.

Мюсюлманите в страната с преобладаващо католическо мнозинство за първи път подават молба за изграждане на джамия в края на 60-те години на миналия век, докато Словения все още е част от бившата комунистическа Югославия.

Накрая общността получи разрешение преди 15 години, но се натъкна на опозиция от десни политици и групи, както и на финансови проблеми. Строителството, започнало през 2013 г., струва около 34 милиона евро (39 милиона долара), от които 28 милиона евро са катарски дарения.

Разположена в полуиндустриална зона на Любляна, джамията, която може да побере до 1400 души, представлява сърцевината на ислямски културен център. В него се помещават офиси на общността; образователен център с библиотека; ресторант; баскетболно игрище; жилища за мюсюлманския клир; и 40-метрово минаре.

Всички постройки на територията на центъра са изградени от бял бетон, комбиниран със стомана, стъкло и дърво. Голям син купол се издига във вътрешността на джамията, стигащ сякаш до небето и наподобяващ известни джамии като Синята джамия в Истанбул.

Досега мюсюлманите - които съставляват 2,5% от населението от 2 милиона души в страната и втората по големина религиозна група според преброяването през 2002 г. - провеждаха церемониите си в наети спортни зали или други сгради. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама