Акцент на деня: Войната на генералите

17:30, 04 фев 20 / Политика 25 4843 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Четвъртата година на Румен Радев като президент започна със скандал и изострена институционална криза. Прокуратурата публикува СРС-та с негово участие, а главният прокурор попита Конституционния съд що е то държавна измяна и може ли и кога да повдигне обвинения на държавния глава. Студените отношения между правителство и президент не са нещо ново - първите три години от мандата на Радев на "Дондуков" 2 преминаха в открита конфронтация със съседите му от "Дондуков" 1. Сега обаче в обтегнатите отношения между първите мъже в държавата се намеси и прокуратурата и се заформи сложен институционален триъгълник, който обещава всичко друго, но не и спокойствие.

Ето защо когато днес Румен Радев обяви, че сваля доверието си от кабинета, това едва ли е било чак такава голяма изненада за някого - все пак и до този момент държавният глава не бе показал голяма благосклонност към управляващите. В обръщението си към нацията президентът повтори част от тезите на провалилия се вот на недоверие на БСП към кабинета.

Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива. Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции“, заяви държавният глава. Той обърна внимание на кризата с водата в Пернишко, за която кабинетът отказва да поеме политическа отговорност. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции“, категоричен бе Радев.

Президентът заяви, че законодателството се превръща в „заложник на лобистки интереси“, търгува се с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване", а институциите "погазват закона показно", превръщайки се в инструмент на властта.

Правителството и управлението водят до разпад на държавността и ни лишават от бъдеще като нация. Трябва да се сложи край“, посочи още Румен Радев. Президентът се обърна към българите и заяви, че деленето не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. "В борбата за отстояването на нашите права съм редом с вас", обяви Радев.

Без изненади БСП обявиха, че споделят мотивите на президента. Смятаме, че правителството е неспособно да даде развитие и перспектива на България и управлява от криза в криза", заяви лидерът на червените Корнелия Нинова. Тя защити Радев като обяви, че той е последователен в действията си и изпълнява ангажиментите си към българите. Нинова контрира и обвиненията, че държавният глава разединява нацията и посочи, че то обединява всички българи, които искат справедливост, край на корупцията и по-добър живот.

Действията на Радев не успяха да трогнат премиера. "Как президентът ще сваля нещо, което не е давал", попита той и добави, че двамата не са имали пресечни точки, "освен безсмислените КСНС, на които никога нищо не се е решило" и дори се чувства облекчен. Борисов коментира, че Радев си е изпуснал нервите и посочи, че проблемите му не са с правителството, а с други независими институции. Премиерът допусна, че може да има пряка връзка между казаното от президента и изнесените от прокуратурата СРС-та. Той определи изказването на държавния глава като „пряка намеса в независимостта на властите" и политическа заявка за нов проект, вероятно партия.

Срещу Радев се обяви и предшественикът му Росен Плевнелиев, според когото президентът има нужда от война с правителството, защото самият той няма кауза. Плевнелиев подчерта, че ролята на президента е да даде прогрес за развитие и да накара институциите да заработят заедно. По думите му Радев не се чувства добре като президент на България, той не играе тази роля, а и не иска да я играе.

По темата ТОПНОВИНИ потърси и коментарите на политолозите проф. Антоний Тодоров и доц. Даниел Смилов. Проф. Тодоров посочи, че войната между институциите може да доведе до избори. Според доц. Смилов реакцията на държавния глава идва заради подозренията му, че има координация между управляващи и прокуратура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама