Министрите с план срещу злоупотребите с евросредства 

06:40, 05 фев 20 / Политика 25 2117 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Очаква се на редовно заседание днес Министерски съвет да утвърди план за 2020 г. за изпълнение на националната стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз.

В края на миналата година евродепутати настояха Европейската комисия да представи планове си за разследване и прекратяване на схемите за злоупотреба с европейски фондове. Дебатът беше предизвикан от неотдавнашните публикации в медиите и изтеклите разследвания за високопоставени длъжностни лица, усвоили голямо количество средства на Европейския съюз за кохезия и селско стопанство чрез заграбване на земя и други форми на злоупотреба с власт.

За примери бяха посочвани държави като Унгария, Чехия и Словакия, където 7% от бенефициентите получавали над 70% от всички преки плащания. Почти същата ситуация се забелязва в Румъния, Естония, Дания и България. 

В последния си доклад от миналия септември европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ обяви, че български земеделски дружества са се опитали да придобият пари от еврофондове чрез измама. Организацията разкри как фирми, които са получавали в миналото финансиране от Европейския съюз и са достигнали своя лимит за отпускане на средства, чрез създаване на фиктивни дружества, са кандидатствали отново за евросубсидия и по този начин са ощетили бюджета с около 10 млн. евро. От 2014 до 2018 г. службата е засякла 94 случая на нередности и е издала 15 препоръки.

Миналата година започна и мащабната акция при къщите за гости, финансирани с евросредства. Проверени бяха 746 обекта. В 259 от къщите бяха открити нарушения. Оказа се, че 15 от тях изобщо не са използвани по предназначение - от туристи, а за лични нужди. Бяха наложени санкции за близо 45 млн. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама