Площад „Св. Неделя“ ще е само за пешеходци, без коли

12:50, 05 фев 20 25 2680 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"При ремонта на столичния площад „Св. Неделя“ няма да бъде отсечено нито едно дърво", увери столичният кмет Йорданка Фандъкова, която се срещна с избраното проектантско бюро с ръководител Масимилиано Фуксас. По време на разговорите с проектантското бюро в Столичната община присъства и главният архитект арх. Здравко Здравков.

Кметът Фандъкова е провела разговори и с представители на Българската православна църква, които са изразили недоволство, че заради ремонта на емблематичния площад в центъра ще бъде затворен достъпа за коли до църквата „Св. Неделя“.

Фандъкова за пореден път е непоколебима в мнението си, че площадът остава само за пешеходци, без коли, но ще бъде направен така, че да може ритуални коли и тази на Българския Патриарх да стигат до входа на сградата.

Фуксас заяви, че от два дни е в София, за да изслуша препоръките на общината за изграждането на площада. „София е дама, и аз дойдох да й ушия прекрасна дреха“, уточни Фуксас и подчерта, че неговата политика при проектирането на големи ремонти и реконструкции на градски части е никога да не се отсичат дървета.

През 2021 г. площад "Света Неделя" ще бъде свързан с пешеходните пространства, които започват през пл. "България", през реконструирания бул. "Витоша" до църквата. А пред храма ще са разположени красиви "гъби", които ще светят през нощта. Зад проекта стоят арх. Массимилиано Фуксас и екипа му, които спечелиха конкурса за реновиране на площада.

Световноизвестният архитект Масимилиано Фуксас печели конкурса за пл. “Св. Неделя” 

„Аз идвам в София, но и София идва при мен“, разказа Фуксас пред Нова телевизия. Той допълни: „Този проект е най–важният за моето архиртектурно студио, защото става въпрос за центъра на един град, който е с историческо минало, за трафика на един град“. „Затова смятаме, че това е един много важен проект“, допълни Фуксас.

„В света няма толкова интересни проекти като този, който обединява нуждите на хората и историята“, категорично заяви архитектът.

Планът на „Фуксас” е да направи пространството пред храма "Света Неделя" достъпно за пешеходците, да се запази историческият облик на площада, но и той да бъде осъвременен с фотоволтаици. Нощем те ще светят, а денем от тях ще зареждаме мобилните си телефони. Събраната дъждовна вода пък ще ни разхлажда през лятото.

Булевард „Мария Луиза” в София ще стане пешеходна зона

Дървета няма да се режат, растителността ще бъде изцяло запазена, заяви на свой ред главният архитект на София Здравко Здравков. А арх. Фуксас заяви, че закон за студиото му е дървета да не се режат, а засаждат.

„Ние никога не режем дървета, ние ги засаждаме, това е закон в нашето студио. Тези подобия на гъби са символ и признак на иновация. Те ще бъдат източник на енергия, ще светят с чиста енергия. Трябва да имаме предвид, че трафикът в следващите години ще се промени и ще се редуцира доста. Това, което ще остане, ще е или електрическо, или хибридно”, разкри Фуксас.

Според него проблемът е винаги един и същ – да се запази историята на мястото, но и да му придадем надежда за бъдеще.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама