Почитаме света Агатия

08:00, 05 фев 22 25 3207 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

На 5 февруари православната църква почита паметта на св. мъченица Агатия, от старогръцки името ѝ означава „добра“.

Света Агатия е живяла по време на римския император Декий (249-251 г.), когато е имало жестоки гонения срещу християните. Тя се славела със своята красота, добродетел и знатен род. Родителите ѝ оставили голямо богатство, но тя малко ценяла земните блага. Когато местният управител Квинтиан пратил войници, тя спокойно отишла с тях в Катания. Подложена на жестоки мъчения, Агатия запазила силата на духа си и нищо не можело да я накара да се отрече от Христовата вяра.

Славата на мъченическата ѝ смърт бързо се разнесла сред вярващите и веднага след нейната смърт християните построили църква над нейната гробница. Простата дреха, която тя обикновено носела, била поставена на гроба ѝ за спомен на нейното смирение. Жителите на града я смятат за своя закрилница.

Според народните поверия жените празнуват днешния ден в чест на мъжете: да бъдат здрави и силни. Още сутринта булките омесват и пекат питки, мажат ги с мед и ги окичват със здравец. После невестите се събират на почерпка с вино, за да почетат съпрузите си.

На този ден имен ден празнуват: Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добри.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама