Акцент на деня: Импийчмънти, келеши и мисирки

17:30, 05 фев 20 / Политика 25 6297 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Сваленото доверие на държавния глава към кабинета „Борисов 3“ стана повод за поредния спор в парламента. А както знаем, в спора се ражда истинската караница.

Вчера президентът Румен Радев разкритикува правителството, че не действа в интерес на българските граждани и не носи отговорност за острата криза в обществото, заради което сне доверието си от него. От своя страна, премиерът Бойко Борисов се зачуди как може да се свали нещо, което не е давано. Соцлидерката Корнелия Нинова пък защити Радев, като посочи, че това правителство е агония за държавата. А днес от ГЕРБ заговориха за импийчмънт.

Управляващите заявиха, че Румен Радев вече не е президент на техните избиратели. От ГЕРБ съобщиха още, че след като излезе тълкувателното решение на Конституционния съд за имунитета на държавния глава, партията ще прецени дали да поиска импийчмънт на Радев.

Припомняме, че изненадващо главният прокурор Иван Гешев поиска КС да разтълкува възможността за разследване на президента. На свой ред Радев предизвика Гешев да разкрие подбудите си за питането. Часове по-късно прокуратурата пусна СРС-та срещу държавния глава, а после отрече да са такива. Сагата обаче се превърна в гротеска след намесата на Бойко Борисов, който нарече секретарят на президента „келеш“, а журналистите - „мисирки“.

На свой ред главният секретар Димитър Стоянов се обиди и заплаши със съд премиера, ако не му се извини в най-скоро време. От Асоциацията на европейските журналисти също влязоха остро на Борисов, като заявиха, че той тенденциозно си позволява да се държи неуважително с журналистите. Според тях реакцията му включва махленски език и обида, която е основана и на пола на повечето присъстващи – използваното нарицателно е на животно от женски пол. Зоологическата терминология обаче продължи и днес – след въпрос на рапортерка, свързан с неглижиране на сигнал от Емил Димитров - Ревизоро към финансовия министър, Горанов се обърна към журналистите в парламента със следните думи: „спазвайте журналистически стандарти, иначе после ще се обиждате, че са ви квалифицирали с някакви зоологически термини“.

Депутатите също не пропуснаха да се включат във войната на генералите. Според Георги Марков от ГЕРБ премиерът Бойко Борисов превъзхожда президента Румен Радев по едно много важно нещо – че е обичлив човек, обича хората. Йордан Цонев от ДПС също скочи на държавния глава, като го обвини, че с изказването си е задълбочил кризата, в която се намира държавата ни. В плеядата срещу Радев се включи и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, според когото президентът е президент само на БСП, а не на всички българи и не помага за решаването на кризата. Крум Зарков от БСП пък контрира, че държавният глава дразни управляващите не с това, че е критичен, а с това, че казва истината. Искрен Веселинов от ВМРО сложи всички в кюпа, като заяви, че основната криза в България е „кризата на елита“.

Застрашен ли е от импийчмънт Радев? Импийчмънт е процедура за политическа отговорност. Според Българската конституция държавният глава не може да бъде разследван и единственият начин той да бъде отстранен е с мнозинство от 2/3 от парламента. В това Народно събрание обаче изглежда трудно постижимо такова конституционно мнозинство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама