Ето кой няма да влиза в САЩ заради корупция

15:36, 05 фев 20 / Политика 25 5056 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България, заяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео.

Според американското законодателство след като държавният секретар оповести името, то и семейството на Миталов няма да бъде допускано в страната. Помпео каза публично и имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Първи българин със забрана за влизане в САЩ заради корупция

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. 

В началото на ноември миналата година главният прокурор Сотир Цацаров даде на инспектората на ВСС съдия Андон Миталов. Причината - той пуснал председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития. Председателят на Национално движение "Русофили" е обвинен за шпионаж, а генерал Леонид Решетников е със забрана за влизане в България за десет години, наложена от ДАНС.

Главният прокурор Иван Гешев призовава медиите да отправят запитванията си относно Андон Миталов към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в качеството му на председателстващ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

По-късно вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че не познава лично Андон Миталов. „Не познавам въпросния господин нито като съдия, нито като гражданин, затова не мога да коментирам. По принцип, за да се вземе такова решения трябва да има някакви съображения”, каза той за Нова телевизия. „Вярно е, че това е съдията, който освободи председателя на Национално движение „Русофили”, за да може да отиде в Москва и да си вземе ордена. Дали срещу това нещо е имало някакво нерегламентирано възнаграждение или не, не мога да гадая”, каза още Каракачанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама