Пътят ни към чакалнята за еврото вече е отворен

10:05, 06 фев 20 / Политика 25 2779 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Без дебати депутатите приеха промените в Закона за БНБ, които са задължително условие за влизането ни в чакалнята на еврозоната, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. В текстовете е записано, че когато България влезе в ERM II, курстът на лева към еврото може да подлежи на преговори с другите страни членки на ЕС, с Дания и Европейската централна банка. Така курсът на лева не е фиксиран в закона, но остава настоящия заради решението на парламента от миналата седмица

Управляващите вече увериха, че процедурата е стандартна и основания за притеснение няма. За да се потуши напрежението, депутатите разписаха текстове, които задължават преговарящите да приемем еврото само и единствено ако това стане при сега фиксирания валутен курс - 1.95 лева за 1 евро.

Промяната в закона, приета чрез преходните и заключителни разпоредби на Валутния закон, бе внесена без оповестяване и мотиви от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова в края на миналия месец. Това предизвика безпокойство и различни тревожни становища в медиите, че е възможно левът да се обезцени до 4-5 за евро. Заради това се наложи централната банка да дава пояснения и да декларира подкрепа, включително от името на Европейската централна банка.

50% от българите са против въвеждането на еврото, само 19% са "За"

От своя страна, Менда Стоянова отрече промените да са били внасяни на тъмно. Тя е категорична, че за българския гражданин нищо няма да се промени. „Курсът лев-евро е този, който имаме в момента – 1.95583. Такъв ще бъде при влизането ни в механизма и в момента, в който приемем и еврото. Българският гражданин няма да усети по джоба си това, което днес ние гласувахме като промяна. Всичко останало бяха спекулации с цел обикновените хора, които не са длъжни да имат икономическа култура, да бъдат насъскани и заблудени. За съжаление, мисля, че тези спекулации донякъде успяха“, коментира тя.

Преди време финансовият министър Владислав Горанов обяви, че очаква България да влезе в чакалнята на еврозоната до неговия рожден ден – 30 април 2020 г.

Според ДПС нещата стоят добре – от една страна, пътят към чакалнята на еврозоната е отворен, а от друга, се гарантира стабилността на лева. Единствената забележка, която депутатът Йордан Цонев отправи към ГЕРБ е, че ако управляващите бяха подходили малко по-публично и отговорно, е можело да се избегнат недоразуменията.

Манол Генев от БСП обясни мълчанието на левицата, като посочи, че сега е ред на управляващите да обясняват на хората, че няма да има сътресения с лева, за да не се предизвика паника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама