Цветанов участва в конференция на Атлантическия съвет за инициативата „Три морета“

10:41, 06 фев 20 / Политика 25 1862 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов взе участие в конференция на Атлантическия съвет във Вашингтон, посветена на инициативата „Три морета“, съобщиха от ЕАЦС.

Цветанов се срещна с Януш Бугайски от Центъра за европейски политически анализи

В събитието участваха още президентът на Албания Илир Мета, заместник-председателят на парламента на Сърбия д-р Владимир Маринкович, бившите министър-председатели на Албания – Пандели Майко и Косово – Рамуш Харадинай, депутати и бивши министри от Балканския регион. От американска страна специален участник беше ген. Джим Джоунс – бивш съветник по въпросите на националната сигурност на президента Обама.

Цветан Цветанов се срещна с Ян Бжежински, старши изследовател в Атлантическия съвет

Известният политолог Ян Бжежински представи инициативата „Три морета“, като подчерта възможностите, които тази инициатива предлага пред държавите от Западните Балкани – за развиване на демократичните институции и възпиране на влиянието на недемократични режими в региона.

Цветан Цветанов участва в Конференция по сигурността в Сената на САЩ

Посредством възможностите на Инвестиционния фонд на "Три морета“, който се очаква да стартира през 2020г., могат да бъдат развивани важни инфраструктурни и инвестиционни проекти, които биха допринесли за допълнително развитие в региона.

Във Вашингтон Цветан Цветанов се срещна с проф. Йона Александър от Института „Потомак“

Бжежински заяви, че членството в инициативата „Три морета“ е толкова важно за държавите от Западните Балкани, колкото членството в ЕС и НАТО. В своето изказване Цветанов приветства евентуалното включване на държавите от Западните Балкани в инициативата, подчертавайки, че подобна стъпка би била естествено продължение на един от основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018г., а именно – европейската перспектива пред страните от Западните Балкани.

Цветан Цветанов се срещна с Ян Бжежински, старши изследовател в Атлантическия съвет

В допълнение Цветанов представи предстоящата през февруари тази година конференция в София по инициативата „Три морета“, която ще бъде организирана от Евро-атлантическия център за сигурност. Очакват се високопоставени представители по линия на Естонското председателство на инициативата, на дипломатическия корпус в България, администрацията на Президента и Министерския съвет на Република България.

Цветан Цветанов се срещна с посланик Даниел Фрийд

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама