Лекари спасиха бременна жена с пневмония

13:40, 06 фев 20 25 2375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бременна в 6-ия месец жена и бебето й бяха спасени от специалистите от УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив, съобщават от здравното заведение.

32-годишната Зорница получава задух и посещава Спешно отделение на болницата с данни за остра вирусна инфекция. Спешните медици я консултират с д-р Спас Патишанов, началник на АГ отделението в болницата. След извършване на изследвания лекарите установяват, че тя е развила бактериална пневмония, която застрашава както нейния, така и живота на бебето й. Тя веднага е преведена в Отделение по анестезиология и интензивно лечение, по -известно като Реанимация, където цели 23 дни екипът се бори за живота й, както и този на неродения й син.

Лекари от Горна Оряховица спасиха дете, заразено с морбили

„Пациентката дойде при нас по спешност с тежка дихателна недостатъчност, с клинични и параклинични изяви на сепсис. Приехме я в септичен шок, което наложи включването й на белодробна вентилация и като цяло провеждане  на сериозно интензивно лечение. Състоянието й изискваше ежедневно мониториране на плода от АГ специалистите, кардиолозите ни също извършваха ежедневен мониторинг. Колаборацията между всички отделения беше на най-високото възможно ниво, включително направихме консултация и с националния консултант проф. Чавдар Стефанов, което изключително много ме радва.  Зорница бе във вече стабилно състояние на 17,18 ден от интензивното й лечение, но пролежа в Реанимация още седмица“, коментира д-р Ангел Балинов, и.д. началник на ОАИЛ в УМБАЛ „Пълмед“.

След преведените реанимационни действия пациентката е преведена за наблюдение за още месец в АГ отделението на болницата, където д-р Патишанов и екипът му следят нейното състояние и това на бебето ежечасно.

„След проследяване на бремеността до термин се взе решение за раждане чрез Цезарово сечение, предвид едрия плод и избягване на контакт с грипните вируси. Радвам се, че при Зорница и бебето й всичко се разви по най-благоприятния възможен начин и днес държи в ръцете си най-голямото щастие“, коментира д-р Патишанов.

На 23 януари тази годна се ражда синът на Зорница – Константин, с мерки 3,750кг и 51 см. Те са изписани от лечебното заведение на 28 януари.

„Цялото ми семейство отправя истински благодарности към екипите на отделение по „Анестезиология и интензивно лечение“ и отделение по „Акушерство и гинекология“, ръководени от доктор Ангел Балинов и доктор Спас Патишанов, като им пожелава да бъдат все така всеотдайни към професията, която са избрали, и чрез високия си професионализъм да връщат усмивките на хората“, споделя искрено Зорница. 

 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама