НСИ е готово за Преброяване 2021

14:36, 06 фев 20 25 2646 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Преброяването е една снимка на състоянието на страната. За нас успех би бил да направим снимка с максимално висока резолюция, така че да обхванем всички детайли в портрета на населението, което ще преброим", каза председателят на Националният статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски. От институцията представиха сайта на Преброяване 2021.

Председателят на НСИ отбеляза, че преброяването ще се проведе на два етапа – преброяване по интернет и преброяване с преброители като Пробното електронно преброяване ще се проведе между 20 и 26 март тази година като то ще е за хората от цялата страна. Около 200 преброители ще посетят домакинствата само в Разград, Велинград и студентски град в София от 27 март до 2 април. Представители на общините ще направят и предварително райониране между 9 и 13 март.

На пресконференцията бяха представени и допълнителните изследвания за репродуктивните нагласи и миграционното поведение на населението. Колко деца имаме, колко бихме искали, защо хората създават потомство? Откога живеете в това населено място? Как оценявате условията в населеното място, в което живеете? Имате ли намерение да се преселите? Това са част от въпросите, които бъдат задавани на гражданите през предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г.

Новото за преброяването през 2021 г. е т.нар. георефериране. Всяка сграда, обект на преброяването ще влезе в регистър с географските си координати, които ще бъдат определени по време на предварителния обход и на самото преброяване. След като бъде създадена, базата данни ще бъде предоставена за ползване от общините, които сами ще могат да актуализират жилищния фонд на общината си.

Националното преброяване на населението и жилищния фонд на територията на цялата страна ще се проведе през януари 2021 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама