Китайското посолство: Смърттността от коронавируса е по-малка от тази на грипа

18:36, 06 фев 20 25 2223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

0,5% е смъртността от коронавируса в света, която е далеч по-ниска от тази от грип - 17,4%, или от вируса на ебола - 40,4%.

Това заявиха от китайското посолство в София на специална пресконференция за смъртността и мерките срещу коронавируса, съобщава Канал 3.

Нито един българин не е с коронавирус

Според данните от китайската комисия по хигиена, анализирали текущите данни, 75% от починалите възрастни хора от коронавирус са имали предхождащи заболявания - сърдечни, мозъчни, диабет, тумори и други. Изтъква се, че заразата от която и да е пневмония, а не само от новия вирус, повишава риска от смърт, защото новият коронавирус предизвиква пневмония. 

Само в град Ухан, който е в епицентъра на епидемията, смъртността е 4,9%, а в провинцията Хубей - 3,1%, докато за цял Китай смъртността от коронавирус е 0,16%, съобщиха още от посолството.

Откриха коронавирус и при новородени

Броят на излекуваните от коронавирус вече е по-голям от броя на починалите, каза на пресконференция китайският посланик в България Дун Сяоцзюн, цитиран от Нова телевизия.

Според данни към 24 часа на 5 февруари има 28 018 потвърдени случая, от които 3859 в тежко състояние, а 563 са смъртните случаи. 1153 са излекуваните, а съмнителните случаи са 24 702. В Ухан досега има потвърдени 10 017 случая, 414 са смъртни случая, а 454 са излекуваните.

„От първите данни се вижда, че макар епидемичната ситуация да е сложна и сериозна, работата по превенция и контрол постигна резултати”, коментира посланик Сяоцзюн. Той отбеляза, че коронавирусната епидемия се развива бързо, но също така се вижда, че по-голямата част от случаите са в леко състояние, а процентите на тежките и смъртните случаи както в чуждите страни, така и извън провинция Хубей, са по-ниски.

СЗО уверява: Не може да се заразите с вируса чрез пратка от Китай

 

Посланик Сяоцзюн отбеляза, че до момента в България няма проявен случай на коронавирус. Той каза, че китайското посолство у нас отдава голямо значение на превенцията и контрола на коронавируса и поддържа тясна комуникация с МВнР и други ведомства, като благодари за подкрепата и съдействието. Посолството е и в контакт с китайските граждани, които живеят в България.

Десетина от китайските граждани, които живеят у нас, са родени в Ухан или провинция Хубей. Шестима са пътували за празниците до Китай, но са се върнали отдавна, тоест е изтекъл инкубационният период, и са здрави.

Посланик Сяоцзюн подчерта, че Китай прави всичко възможно да контролира разпространението на епидемията и да защити здравето на хората в целия свят. Той отбеляза, че китайското правителство е обърнало голямо внимание на необходимите стъпки за превенция и контрол. Предприети са строги и всеобхватни мерки, полагат се всички усилия за осигуряване на безопасността и здравето на хората и свеждането до минимум на рисковете от разпространение на вируса.

Дун Сяоцзюн припомни изявлението на генералния директор на СЗО, че епидемията от пневмония на коронавируса представлява извънредна ситуация от международно значение, че СЗО не подкрепя на забраната за пътуване и търговия с Китай.

„Но сме свидетели, че някои големи държави вървят в обратна посока", коментира още посланикът и отбеляза, че в епохата на глобализация се нуждаем от глобално сътрудничество при извънредни ситуация в областта на общественото здравеопазване. "В условията на криза всички държави следва да се отнасят научно и отговорно, да работят заедно за преодоляване на трудностите”, призова той.

„Появиха се и фалшиви новини и злонамерени спекулации срещу Китай, както и радикално поведение срещу китайските граждани зад граница, ние категорично се противопоставяме на това", декларира той и отбеляза, че омразата и изолацията са по-страшни от вируса. "Нашият общ враг е вирусът, а не китайците”, коментира посланик Сяоцзюн.

Евакуираните българи от Китай ще бъдат транспортирани със „Спартан”-а

Междувременно трети човек във Великобритания е дал положителни проби за китайския коронавирус, съобщи днес английският главен здравен инспектор, цитиран от БТА.

"Още един пациент даде положителни проби за коронавируса, с което общият брой на случаите в Обединеното кралство стана три", каза Крис Уити. Той уточни, че този пациент не се е заразил във Великобритания. Работи се за бързо установяване на всички контакти на третия заразен, допълни Уити.
Пациентът е прехвърлен в специализиран здравен център.

Първите двама човека във Великобритания, за които беше установено, че са заразени с коронавируса, са лекувани в болница в Нюкасъл, Североизточна Англия, съобщи миналата седмица британското министерство на здравеопазването.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама