Акцент на деня: Болен ми лежи съдия Миталов

17:30, 06 фев 20 25 5375 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Във вторник посланикът на Вашингтон в България Херо Мустафа заяви, че САЩ ще оповести името на първия български гражданин със забрана за влизане в страната заради корупцияТова е първото такова огласяване в България. То потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб и бе анонсирано като възможна стъпка още при встъпването на Мустафа в длъжност.

Последваха повече от 24 часа напрежение...цялата държава бе притаила дъх и чакаше с нетърпение да разбере коя е "черната овца", която САЩ ще разобличи като корумпиран. И ето, в сряда държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео разбули тайната и посочи с пръст... съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов.

Забраната за пътуване до САЩ засяга не само него, но и семейството му - съпругата му Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Според Дипломат № 1 на САЩ магистратът е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България. Какви са тези действия и в какъв период са извършвани - на този етап не се знае. Не бяха представени и доказателства за твърденията от американска страна. Това тепърва ще се изяснява.

Кой е Андон Миталов?

Кариерата на Миталов започва през 1991 г. като военен следовател. Напуска съдебната система през 1999 г. с мотива, че го прави доброволно, но се тиражират съмнения, че става въпрос за корупция. По-късно отново се връща в системата. Миталов е съдията, който през октомври миналата година разреши на обвинения в шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов да отиде в Русия, където получи орден от президента Путин. Заради това в началото на ноември миналата година главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на инспектората на ВСС да провери Миталов. Днес стана ясно, че Инспекторатът не е образувал проверка по случая, тъй като не е установено нарушение на закона на съдебната власт.

Реакциите

Основната фигура в скандала - Андон Миталов, отказа да коментира забраната си за влизане в САЩ. „Ще обясня допълнително” - беше лаконичното му изказване по случая. Допълнителни разяснения обаче не последваха, а от днес магистратът е в болничен, отново не е ясно докога.

Премиерът Бойко Борисов разкри, че не е учуден от обявеното име. Когато са видели човек с повдигнати обвинения да е в Москва и да получава орден, сигурно са си задали въпроси. Може би оттам е тръгнала цялата работа. Нито искам да знам, нито да коментирам“, каза още министър-председателят.

Президентът Румен Радев заяви, че очаква да има и достатъчно информация по случая. „Това още веднъж показва, че ние можем да се преборим за върховенството на закона и за ефективна борба с корупцията само с ефективен български съд и прокуратура“.

Според външния ни министър Екатерина Захариева действията на САЩ не са срещу интересите на България. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че не познава лично Миталов и не знае какви са основанията за забраната на САЩ. Не коментира и решението на съдия Миталов за Малинов. „Дали срещу това нещо е имало някакво възнаграждение нерегламентирано, или не – не мога да гадая”, заяви той. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че на територията на всяка държава става разчистване на сметки между суперсилите и е нормално такава да се извършва и в България. Той също посочи, че това не е удар срещу страната ни, защото всяка страна има право да ограничава достъпа на чужди граждани. От БСП смятат за унизително това, че българин е със забрана за влизане в САЩ заради корупция и това е оповестено публично.

Това е изключителен удар върху нас. Колегата се ползва с много добро име", посочи шефката на Специализрания съд Мариета Райкова.

„Докато нямаме информацията за съдията, която имат чуждестранни служби, ние не можем да вземаме решения", коментира председателят на ВКС Лозан Панов. Според него, тъй като става дума за съдия от Специализирания наказателен съд, може би е време да се поднови дебатът за целите и начините, по които бе създаден този съд и как бяха попълнени съставите. Панов подчерта, че основният въпрос опира до действия на прокуратурата, която трябва да се заеме, ако е имало данни за корупция

Главният прокрурор Иван Гешев заяви, че е смешно и тъжно как председателят на ВКС се разграничава от собствените си съдии и от съда. „Много е тъжно да не познава хората, които работят в съда, поне по име. Може би, защото е ангажиран с международни участия“, посочи още Гешев.

Обвиненият в шпионаж председател на движение „Русофили“ Николай Малинов заяви, че не познаваМиталов и не е опитвал да контактува с него. Според Малинов санкцията на САЩ срещу съдия Миталов и прогонването на руски дипломати цели разваляне на българо-руските отношения и е част от хибридна война.

Какво следва?

Членовете на Съдийската колегия към ВСС се събраха извънредно и решиха да поискат информация от Държавния департамент на САЩ за съдия Андон Миталов, тъй като към момента разполагат само с изявлението на Майк Помпео. Кадровиците и председателят на ВКС Лозан Панов поискаха информация от главния прокурор, КПКОНПИ и Инспектората на ВСС за това дали магистратът е бил обект на проверки или досъдебно производство и какъв е резултатът от тях. На този етап Миталов няма да бъде изслушван от Висшия съдебен съвет.

И докато този случай тепърва ще се разплита, посланикът на САЩ у нас обеща, че Андон Миталов е само първото име и ще има и други... Да видим какво ще последва оттук нататък и как ще реагират българските институции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама