Кьовеши иска по-голям бюджет и повече персонал в Европейската прокуратура

19:06, 06 фев 20 / Свят 25 2169 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румънката Лаура Кодруца Кьовеши, която беше избрана за първия европейски главен прокурор, иска по-голям бюджет и повече персонал в Европейската прокуратура, която се очаква да заработи до края на 2020 г., съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Кьовеши: Независимата съдебна система е в основата на борбата с корупцията

Кьовеши е представила оценка за нуждите на Европейската прокуратура през 2020 и 2021 г. пред членовете на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент. Тя провежда и срещи с европейски комисари.

Европейският главен прокурор посочи, че в първата година прокуратурата трябва да бъде в състояние да започне работа по най-малко 2000 нови случая, към които се добавят други 1000 наследени. Командированите европейски прокурори ще трябва да прегледат минимум 3000 случая и да вземат решение по кои от тях ще работят и кои ще изпратят на националните съдилища.

"Обърнах се към Комисията с много просто послание: макар че нямаме информация за обема на работа на Европейската прокуратура от страна на държавите членки, трябва да започнем работа. Ако започнем дейността си през 2020 г., бюджетът на Европейската прокуратура трябва да бъде увеличен съществено, както и този за 2021 г.", е заявила Кьовеши.

Гешев призова в Брюксел за общоевропейска стратегия срещу корупцията

Тя ще се срещне на 17 февруари с комисаря по правосъдие Дидие Рейндерс, с когото вече е имала няколко разговора и обмен на идеи, а след това и с комисаря за бюджета и администрацията Йоханес Хан. Според Кьовеши предварителните финансови оценки, въз основа на които е одобрен регламентът на Европейската прокуратура, са остарели.

"Отправната точка е била, че Европейската прокуратура ще започне с първоначален ресурс през 2020 г., в която броят на разглежданите случаи ще бъде около 1000 разследвания. Това обаче се оказва погрешна преценка", е заявила Кьовеши.

Нейните първоначални оценки сочат, че командированите европейски прокурори ще трябва да филтрират минимум 3000 случая и да вземат решение по кои от тях ще работят и кои ще изпратят на националните съдилища.

Тя отбеляза, че броят на служителите на прокуратурата, съгласно първоначалния проект, също е недостатъчен. Кьовеши посочи, че някои от командированите европейски прокурори работят на половин работен ден и към Европейската прокуратура, и към националните съдилища, което според нея е неприемливо.

"Искам Европейската прокуратура да бъде образцов център за конфискация на престъпни активи и бих искала прокуратурата да промени наистина ситуацията в борбата срещу трансграничните измами с ДДС", е заявила Кьовеши. Тя е цитирала проучване, според което измамите с ДДС в ЕС възлизат на между 30 и 60 милиарда годишно. "Мисля, че си заслужава да инвестираме в Европейската прокуратура", е посочила в заключение Кьовеши.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама