На „Калотина“ искали такса „почерпка“

14:50, 07 фев 20 25 4680 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

След спецакцията на ГКПП „Калотина“ 20 лица са с обвинения за участие в организирана престъпна група, сред тях е началникът на граничния пункт с обвинение за ръководене на групата. С обвинения са 15 митнически служители и четирима от „Гранична полиция“. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Акцията е започнала след множество сигнали от водачи на МПС и граждани, на които е искана такса „почерпка“. Престъпната група е действала от началото на 2019 г. Има строго изградена структура, а начело е шефът на „Калотина“.

Цяла смяна митничари задържани на „Калотина“

Пари са искани предимно от турски граждани, но и от българи. Целта е била да не се проверява товарът в автомобилите, както и да не се минава на рентген. Турските граждани дошли "треперейки" и заявили, че на "Калотина" не е възможно да се мине без да се плати. Единственият начин е да "прелетят". От МВР са установили, че няма случай пострадал от схемата да е минал без да е дал пари

Сийка Милева обясни, че митничарите искали подкупите директно или с мимики и жестове. От смяната се събирали средно по 800- 1000 евро. По 50 евро задължително се заделяли за началника, останалите пари се разпределяли между митничарите и граничните полицаи. Обвинените връщали ресто, приемали и стотинки

"Митническите служители и граничните полицаи са арогантни", коментира Стефан Банков от МВР. Двама от групата за подкупи дори пътували по 700 км всеки ден, за да работят. "Откъде имат доходи, за да си позволят това пътуване", попита той. 

При претърсванията в жилищата им е иззета голяма сума пари в различни валути, наркотици и боеприпаси.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама