Окончателно: Забраниха частните лотарии

10:20, 07 фев 20 / Политика 25 3959 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Държавният спортен тотализатор вече е единственият, който ще организира лотарийни игри с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, реши парламентът. Окончателното гласуване на Закона за хазарта не беше предвидено в дневния ред на депутатите, но влезе по предложение на Валери Симеонов, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Прекратяването на лицензите на действащите лотарии ще стане веднага след обнародването на закона в „Държавен вестник“, което ще се случи до три дни след приемането му в парламента. Хората, които все още очакват да им бъдат изплатени печалби, ще си ги получат от съответния хазартен оператор. Валери Симеонов обясни, че няма как държавата да се окаже заложник в тази ситуация, каквито опасения се появиха – че печелившите ще съдят държавата. „В случая не става въпрос за изплащане на бъдещи тиражи. Те са спечелени от вече минали, за които парите са събрани“, категоричен е патриотът.

Забранява се още и продаването на талони за лотария в търговски обекти и в близост до училища. БСТ ще може да организира лотарийни игри единствено в собствени пунктове или пунктове под наем, които са обособени като места специално за тази цел.

С промените се въвежда и ново право за прекратяване на лиценз - чрез „Държавен вестник“. Досега текстовете не позволяваха прекратяване на лиценз, а само прехвърляне. Изрично е забранено и концесионирането, което ще гарантира, че хазартът ще си остане държавен.

От БСП не подкрепиха одържавяването на хазарта, тъй като според тях няма достатъчно гаранции за това, какво ще се случва от тук нататък. „Дори и БСТ изрази опасения за това как ще се случват нещата“, посочи депутатът от левицата Крум Зарков.

Отхвърлено бе предложението на БСП за пълна забрана на рекламата на хазарта. В момента законово е забранена само пряката реклама, която директно приканва потребителите да участват в хазартни игри. Валери Симеонов посочи, че идеята на левицата е смела и уместна, но се е въздържал да я подрепи, защото сега, когато лотарията ще е само държавна, трябва да се даде преходен период, в който БСТ да организира разпространението и да поеме пазарната празнота, която ще се получи с изчезването на частните лотарии. Той обясни, че когато държавната дейност се стабилизира, ще се направят и промени за рекламата.

Борбата на Валери Симеонов с хазарта обаче не свършва дотук. Вчера той съобщи, че готви нов законопроект, чиято идея е „да се удари по казината“. „Казината са много в България. Бинго залите също са много. Тези заведения трябва да бъдат само по границата или в големите курорти“, обясни той. Все още обаче не е ясно кога законопроектът ще бъде готов.

Симеонов: Спрете да купувате талони

Срокът за изземване и унищожаване на останалите в търговската мрежа талони е до края на годината. Симеонов обясни, че това е така, защото има прекалено масово разпространение. „Тези талони се продават във всякакви магазинчета, плод-зеленчуци, лафки. И събирането обратно и унищожаването им вероятно ще отнеме време, затова е даден по-дълъг срок“, коментира патриотът.

Той съобщи, че предстои и сериозно разследване на количествата талони, които са внесени в България и обявени в Комисията по хазарта. Според него между двете числа ще има много сериозна разлика. „С други думи, в търговската мрежа се вкарват много повече талони и билетчета, отколкото се регистрират в Комисията по хазарта“, посочи лидерът на НФСБ.

Сагата с „Национална лотария“ и Васил Божков

Промените идват на фона на скандала с частната "Национална лотария" и констатациите на Агенцията за държавна финансова инспекция, че над половин милиард лева са били спестени и не са постъпили в бюджета за последните 5 години. Оказа се, че Комисията е таксувала по различен начин държавния Български спортен тотализатор и частните оператори. Така БСТ е плащал 15% върху всички залози, докато останалите са внасяли значително занижена такса - по 20%, но от комисионните.

Собственикът на частните лотарии Васил Божков се опита да се противопостави на одържавяването, като заяви пред фенове на „Левски“ (чийто основен спонсор е той), че ако държавата вземе бизнеса му, ще спре финансирането на отбора и ги посъветва да се срещнат с премира Бойко Борисов. Въпреки че срещата се състоя, Борисов не оттегли подкрепата си за промените в Закона за хазарта, инициирани от партньора му в управляващата коалиция Валери Симеонов.

Малко след това на Васил Божков бяха повдигнати седем обвинения, включително за рекет, убийства и изнасилвания. Оказа се обаче, че бизнесменът се намира извън страната. Той бе заловен няколко дни по-късно в Обединените арабски емирства, като все още не е ясно кога и дали ще бъде върнат у нас от тамошните служби.

Междувременно след проведено разследване от прокуратурата съобщиха, че лицата, спечелили големи суми от „Националната лотария“, са мними. От компанията обаче отрекоха това твърдение. Съгласно гласуваните днес текстове, компанията трябва да изплати всички спечелени до момента печалби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама