Действия с размах (Тема с продължение...)

09:00, 08 фев 20 / Политика 25 5435 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-значимите теми от седмицата в рубриката „Тема с продължение“. Кои събития привлякоха вниманието ни, прочетете по-долу.

САЩ обяви българин със забрана за влизане в страната им. Правителството вече не се ползва с доверието на президента. Журналистите са „мисирки“, а шефът на президентската администрация – „келеш“. Парламентът окончателно премахна частните лотарии, докъде достигнаха мащабите на коронавируса и още:

***

Безпрецедентно: Български съдия със забрана да влиза в САЩ заради корупция

Съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд стана първият публично оповестен българин със забрана да влиза в САЩ зарaди корупция. Новината беше съобщена в сряда от държавния секретар Майк Помпео. Два дни по-рано посланикът на Вашингтон в България Херо Мустафа заяви, че САЩ ще оповести името на първия български гражданин със забрана за влизане в страната заради корупция

"В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", се казва в съобщението.

Забраната за пътуване до САЩ засяга не само него, но и семейството му - съпругата му Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Миталов е съдията, който пусна обвинения в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов да отиде в Москва, за да получи орден "Дружба" от президента Владимир Путин.

В четвъртък председателят на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова съобщи, че съдия Миталов е в болнични. "Срещу него никога не е имало сигнали за корупция или проверки", обясни тя и уточни, че научила за забраната от медиите. По думите й това е сериозен удар върху реномето на институцията. Председателят на съда е поискал информация от специализираната прокуратура дали срещу съдията има доказателства и какви са те. Поискана е и справка дали срещу съдията се води някакво досъдебно производство в прокуратурата.

Реакциите и въпросите не закъсняха. Основната фигура в скандала Андон Миталов отказа да коментира забраната си за влизане в САЩ. „Ще обясня допълнително”, лаконично отговори той. Допълнителни разяснения обаче все още няма.

Премиерът Бойко Борисов разкри, че не е учуден от обявеното име. „Когато са видели човек с повдигнати обвинения да е в Москва и да получава орден, сигурно са си задали въпроси. Може би оттам е тръгнала цялата работа. Нито искам да знам, нито да коментирам“, каза още министър-председателят.

Според вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева оценката на ведомството е, че това в никакъв случай не е срещу интересите на България, дори напротив. Причината е, че борбата с корупцията е основен приоритет, отбеляза Захариева и каза, че след като САЩ са обявили името, това означава, че американските власти са имали достатъчно данни за извършване на тези действия. "Сега на ход са и българските власти", посочи министърът.

Президентът Румен Радев заяви, че очаква да има и достатъчно информация по случая. „Това още веднъж показва, че ние можем да се преборим за върховенството на закона и за ефективна борба с корупцията само с ефективен български съд и прокуратура“.

„Докато нямаме информацията за съдията, която имат чуждестранни служби, ние не можем да вземаме решения", коментира председателят на ВКС Лозан Панов. Според него, тъй като става дума за съдия от Специализирания наказателен съд, може би е време да се поднови дебатът за целите и начините, по които бе създаден този съд и как бяха попълнени съставите. Панов подчерта, че основният въпрос опира до действия на прокуратурата, която трябва да се заеме, ако е имало данни за корупция. 

Главният прокрурор Иван Гешев заяви, че е смешно и тъжно как председателят на ВКС се разграничава от собствените си съдии и от съда. „Много е тъжно да не познава хората, които работят в съда, поне по име. Може би, защото е ангажиран с международни участия“, посочи още Гешев.

"Няма трагедия, драма или световна катастрофа", коментира решението на САЩ лидерът на НФСБ Валери Симеонов. По думите му на територията на всяка държава става разчистване на сметки между суперсилите и е нормално това да се извършва и в България.

"Всяка държава има право да си налага ограничения за влизане по нейни съображения. Това правят и САЩ. Интересно ще бъде да се оповестят мотивите, за да е ясно дали нашата прокуратура трябва да се занимава с този съдия. Оттам нататък не виждам драма. По-скоро преекспониране", смята Симеонов.

***

Държавен монопол върху хазарта

Държавният спортен тотализатор вече е единственият, който ще организира лотарийни игри с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, реши парламентът.

Забранява се още и продаването на талони за лотария в търговски обекти и в близост до училища. БСТ ще може да организира лотарийни игри единствено в собствени пунктове или пунктове под наем, които са обособени като места специално за тази цел.

С промените се въвежда и ново право за прекратяване на лиценз - чрез „Държавен вестник“. Досега текстовете не позволяваха прекратяване на лиценз, а само прехвърляне. Изрично е забранено и концесионирането, което ще гарантира, че хазартът ще си остане държавен.

От деня на влизането в сила на закона се преустановява продажбата на лотарийни билети на частните лотарии, а непродадените следва да бъдат унищожени до края на годината.

С промените в Закона за хазарта  се отнемат лицензите на "Национална лотария" и "Лотария България", в които мажоритарен дял има бизнесменът Васил Божков. Миналата седмица прокуратурата му повдигна задочно седем обвинения - за това, че от 2014 г. до днес е ръководил организирана престъпна група, за данъчни престъпления, изнудване, принуда, пране на пари и подкупи. Оказа се обаче, че бизнесменът се намира извън страната. Той бе заловен няколко дни по-късно в Обединените арабски емирства, като все още не е ясно кога и дали ще бъде върнат у нас от тамошните служби.

В началото на тази седмица  вещи лица, прокурори и реставратори влязоха в офиса на "Нове холдинг", зада опишат колекцията на хазартния бос от антични предмети. Луксозни автомобили от гаражите в сградата пък бяха запечатани и откарани от полицията.

***

Студената война между институциите стана гореща

Тази седмица президентът Румен Радев обяви, че снема доверието си от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в обществото.

„Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива. Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции“, заяви държавният глава. Той обърна внимание на кризата с водата в Пернишко, за която кабинетът отказва да поеме политическа отговорност. 

България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции“, категоричен бе Радев.

По думите му реформите на Валутния борд се прокарват „тихомълком“, а законодателството се превръща в „заложник на лобистки интереси“.

Президентът се обърна към българите и заяви, че деленето не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. "В борбата за отстояването на нашите права съм редом с вас", обяви Радев. "Да се обединим за справедливостта и държавността - за доброто на България", каза в заключение държавният глава. 

Не закъсня и реакцията на премиера Бойко Борисов, който заподозря, че държавният глава си търси враг и изявлението му има пряка връзка със записите, които прокуратурата публикува. "Прокуратурата е опасно да атакуваш, затова си търсиш друг враг, за да отклоняваш", каза министър-председателят. "Съжалявам, че си е изпуснал нервите. Проблемът му не е с правителството, а с други независими институции", допълни още той.

"Аз декември месец съм свалил от него. Това е официалният коментар", обяви Бойко Борисов в отговор на въпроси за изявлението на президента. Преди това каза, че още през декември е обявил: "За мене той не е президент като обединител, защото разединява нацията". После го нарече "разединител на нацията".

Премиерът коментира сваленото доверие от страна на Радев докато инспектираше строежа на новия водопровод за Перник. Очевидно ядосан от обръщението на държавния глава към нацията, Борисов изпусна нервите си и нарече журналистите, които напираха един през друг да му задават въпроси, „мисирки“. Той дори изимитира тяхното "крякане". „Ето, вие като някакви мисирки тичате след мен да ме питате! Бръ-бръ-бръ...“.

От Асоциацията на европейските журналисти се изказа остро заради използвания епитет "мисирки" от страна на Борисов. "Премиерът за пореден път си позволи да се държи неуважително към журналисти, които изпълняваха задълженията си – да му задават въпроси, с цел да информират аудиторията по теми от безспорен обществен интерес“, се посочва в съобщението.

Известният пулмолог и главен редактор на списание INSPIRO проф. д-р Коста Костов съобщи в социалната мрежа, че напуска СБЖПовод за това станали поредица от разочарования от остарелите разбирания за работа в съсловната организация. Чашата преляла, след като СБЖ не взел отношение, когато премиерът Бойко Борисов нарече репортерите "мисирки".

„Не искам да бъда считан за пуяк сред мисирки, а за свободна личност“, пише в oбръщение до Съюза на българските журналисти известният пулмолог.

Борисов нарече "келеш" главния секретар на президента - Димитър Стоянов, за когото се разбра, че е пратил съобщение от мобилния си телефон на главния прокурор Иван Гешев. 

На следващия ден от ГЕРБ заговориха и за импийчмънт"Ние ще решим, защото имаме достатъчно на брой депутати по волята на българските избиратели, дали да искаме импийчмънт или не. Можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на Конституционния съд", каза Георги Марков.

Импийчмънтът няма да напълни язовирите, няма да напълни и хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите. Импийчмънтът най-много да напълни площадите и да доведе до оконкачелен крах на управлението", отговори от своя страна Радев.

В петък стана ясно, че изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение да не инициира или подкрепя процедура по импийчмънт на президента Румен Радев.

***

Пред пандемия от коронавирус

Разпространението на коронавируса завладява света. Нови случаи на заболяването бяха потвърдени във Великобритания, Германия и Италия, като общият им брой за Европа е над 30. 

0,5% е смъртността от коронавируса в света, която е далеч по-ниска от тази от грип - 17,4%, или от вируса на ебола - 40,4%. Това заявиха от китайското посолство в София на специална пресконференция за смъртността и мерките срещу коронавируса.

Само в град Ухан, който е в епицентъра на епидемията, смъртността е 4,9%, а в провинцията Хубей - 3,1%, докато за цял Китай смъртността от коронавирус е 0,16%, съобщиха още от посолството.

Броят на излекуваните от коронавирус вече е по-голям от броя на починалите, каза на пресконференция китайският посланик в България Дун Сяоцзюн.

Според данни към 24 часа на 5 февруари има 28 018 потвърдени случая, от които 3859 в тежко състояние, а 563 са смъртните случаи. 1153 са излекуваните, а съмнителните случаи са 24 702. В Ухан досега има потвърдени 10 017 случая, 414 са смъртни случая, а 454 са излекуваните.

Два случая на заразяване с новия коронавирус бяха открити при новородени в града на огнището - Ухан. При едното бебе се разглежда възможността за непосредствено предаване на вируса от майка на дете. Второто е било здраво по време на раждане.

До момента в България няма проявен случай на коронавирус. Резултатите на четиримата българи – трима в Хасково и един мъж във Варна, се оказаха отрицателни. Наблюдението им ще продължи в 14-дневен карантинен период. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама