Лувърът поискал българска изложба за влиянието на исляма у нас

14:15, 07 фев 20 / Култура 25 2446 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Третата българска изложба в Лувъра, която ще се проведе през лятото на 2020 г., ще представи изкуството ни от XVI до XVIII век, като ще включва и османското влияние по нашите земи.

Във връзка с това вчера директорът на Института за изследване на изкуствата при БАН доц. д-р Емануел Мутафов излезе с емоционално отворено писмо, в което заявява, че „третата „българска“ изложба в Лувъра ни представя като европейска Турция“. Той изразява своите възражения за името и концепцията на изложбата.

Пред журналисти в парламента темата коментира и министърът на културата Боил Банов, като обясни, че това е искане на Лувъра. По думите му това решение е било взето още през 2016 г. след първата голяма българска изложба във френския музей, като още тогава е било упоменато какви ще са следващите и кои периоди ще обхванат.

Банов обясни, че тази изложба е била подготвяна още по времето на служебното правителство през 2017 г., назначено от президента Румен Радев, като идеята е била тя да ни представя по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Ние се договорихме тя да мине след това“, обясни министъра.

Банов определи като несериозно изказаното твърдение, че чрез тази изложба ще бъдем представени като „европейска Турция“. „Аз не съм ксенофоб. Този въпрос даже не искам и с подсмихване да отговоря, защото ще бъде несериозно. Това е част от нашата история. Като говорим за 16-18 век., има много неща свързани с исляма, но има и много неща, които не са свързани с него. Това е нашата история, това са ценности, които се пазят в нашите библиотеки и музеи, в Православната църка и т.н.“, заяви той.

Българските експонати ще бъдат изложени в залите на Лувъра в Париж от края на юни до края на ноември 2020 г. или до началото на януари 2021 г., в зависимост от възможностите на двете страни и на институциите, които работят за този проект. Това се посочваше в писмо на директора на Лувъра до Жан-Люк Мартинез до министъра на културата на България Боил Банов. В изложбата е планирано да бъдат представени около 60 емблематични за периода експоната от различни области, които ще позволят да бъдат проследени основните тенденции и взаимодействия между материалната и духовната култура.

За организирането на изложбата ще бъде създаден официален научен комитет от експерти на двете страни, представители на министерства, музеи, галерии и културни институти, които са в неформален контакт от миналата година, се казваше още в съобщението за предстоящото културно събитие. Лувърът ще изработи и публикува и специален илюстриран каталог на всички представени произведения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама