Роботи "рамо до рамо" с медиците в Ухан срещу коронавируса

21:40, 07 фев 20 25 3067 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 30 шанхайски роботи бяха включени в работата в болниците в град Ухан – епицентър на разпространилия се в цял свят коронавирус. Те помагат на медиците да се борят със заразата, съобщава агенция „Синхуа”, цитирана от БНР.

Роботите са разработени и произведени от шанхайската компания TMiRob. Те са бели на цвят, „главите” са оборудвани с пулверизатор на водороден пероксид, а в „корема” са вградени 9 ултравиолетови лампи. Умните роботи могат да изпълняват няколко вида обеззаразяване. Те са снабдени със специална технология за ориентиране в пространствата, която им позволява да избягват сблъсък с евентуални препятствия.

Фондацията на Бил Гейтс ще дари 100 милиона долара за борба с коронавируса

Роботите работят денонощно по обеззаразяването в изолаторите, отделенията за интензивна терапия, операционните и в амбулаторните отделения на големите болници в Ухан, които се борят срещу коронавируса. Те помагат за намаляването на риска от взаимно заразяване между пациентите и правят работата на специалистите по-ефективна.

От началото на избухването на епидемията в края на декември в Китай с новия коронавирус са се заразили повече от 31 000 човека, а смъртните случаи вече са 636. Международната здравна организация призна заболяването за извънредна ситуация от международно значение.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама